Vergunningen en regels: hier moet je als foodtruckeigenaar aan voldoen

In Nederland moet je aan heel wat regels voldoen, voordat je eten of drinken uit een foodtruck mag gaan verkopen. Je hebt te maken met wettelijke eisen rondom je voertuig, verplichte verzekeringen, hygiënecodes en standplaatsvergunningen. Daar moet je ook best wel even induiken want de boetes op het niet voldoen aan de eisen kunnen flink oplopen. We helpen je hier alvast een eind op weg.

Door: Renate

23-08-2021

Donut naast notitieblok

Standplaatsvergunningen

De algemene regel is dat je op élke openbare plek in Nederland een standplaatsvergunning moet hebben voor de plek waar je je foodtruck neerzet om je gerechtjes aan de man te brengen. Zo’n vergunning vraag je aan bij de gemeente waar je met je truck wilt staan. De vergunningen worden op gemeentelijk niveau geregeld en per gemeente zijn er behoorlijk wat verschillen. Afhankelijk van de gemeente zijn er regels voor bijvoorbeeld een vaste of tijdelijke standplaats. Wil je op verschillende plaatsen kunnen staan, zonder een vaste plek, dan heb je in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten is het voldoende als je een melding doet van je activiteiten.

Voor de aanvraag van een standplaatsvergunning moet je kosten betalen, de zogenaamde leges. De hoogte van dit bedrag verschilt nogal per gemeente en hangt ook af van het soort standplaats en de locatie. Een drukbezocht stadsplein is bijvoorbeeld vaak een stuk duurder dan een park buiten het centrum.

Als je je foodtruck op gemeentegrond, oftewel op een openbare locatie plaatst, betaal je in sommige gemeenten ook nog precariobelasting. Dit zijn kosten die de gemeente doorberekent omdat je grond van de gemeente gebruikt. In sommige gemeenten is de precariobelasting meegenomen in de vergunningskosten. Als je grond van de gemeente huurt, hoef je ook geen precariobelasting te betalen, dat is dan al verwerkt in de huurkosten.

Als je een foodtruck exploiteert op eigen terrein heb je in principe geen standplaatsvergunning nodig, maar je raadt het al: de regels kunnen per gemeente verschillen. Het is dan ook altijd zinvol om de gemeentelijke regelgeving te bestuderen. Elke gemeente heeft een eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In deze verordening vind je de regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Er zijn speciale onderdelen in de APV die verwijzen naar benodigde vergunningen voor horeca en evenementen.

Een evenementenvergunning

Sta je met een foodtruck op een festival of op een ander evenement? Dan mag je ervan uitgaan dat de organisatie van het evenement een evenementenvergunning heeft aangevraagd en gekregen. Overigens kan het natuurlijk nooit kwaad dit even na te vragen. Organiseer je als foodtruckeigenaar zelf een event, dan vraag je deze vergunning zelf aan bij de gemeente.

Gemeentes maken vaak onderscheid tussen een klein, middelgroot of groot evenement. Per soort evenement gelden andere regels en heb je met andere kosten te maken. Het maken van een veiligheidsplan, draaiboek of risicoanalyse zijn vaak verplichte onderdelen van de aanvraagprocedure.

Afstemmen met de eventorganisatie

De organisator van een evenement kan ook zelf bepaalde voorwaarden aan een foodtruck stellen. Denk aan een verplichte aansprakelijkheidsverzekering en maatregelen in verband met de brandveiligheid. Stem dit onderling altijd goed af. Zorg er dan ook meteen voor dat goed is vastgelegd op welke manier er afgerekend kan worden bij de foodtruck (contant, pin of muntjes) en of er sprake is van een percentage van de omzet dat je moet afstaan.

Alcoholische drankjes verkopen

In principe mag je geen alcohol verkopen of schenken vanuit je foodtruck wanneer je op een evenement staat. Wil je toch bier, wijn, port, sherry of kant-en-klare mixdranken schenken, dan heb je een ontheffing Alcoholwet nodig die je aanvraagt bij de gemeente. Deze ontheffing is niet nodig als je alcoholische dranken gebruikt bij de bereiding van gerechten. Je mag logischerwijs nooit alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar en de crewmembers in de foodtruck moeten 16 jaar of ouder zijn. Heb je personeel dat 16 of 17 jaar is, dan moet er ook iemand van boven de 21 aanwezig zijn. 

Daarnaast is het voor het personeel dat alcohol schenkt verplicht om een diploma sociale hygiëne te bezitten. Dit houdt in dat je weet hoe je in bepaalde situaties met mensen om moet gaan, bijvoorbeeld wanneer ze dronken zijn en vervelend kunnen worden. Dit diploma kan door iedereen boven de 21 gehaald worden. 

HACCP en Hygiënecode

Als foodtruckeigenaar moet je voldoen aan de regels rondom voedselveiligheid. Om de kans dat er iets misgaat bij de verwerking en bereiding van eten zo klein mogelijk te houden, moeten alle risico’s worden beschreven in een voedselveiligheidsplan. Dit plan moet worden opgesteld volgens het HACCP. Je kunt hiervoor het gemakkelijkst gebruik maken van de Hygiënecode voor de horeca, een soort kant-en-klaar HACCP-plan. Je kunt de Hygiënecode voor de horeca bestellen via de website van Koninklijke Horeca Nederland.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de regels. Omdat je eten verkoopt vanuit een foodtruck, moet je aan een aantal extra regels voldoen. Zo moet je foodtruck eenvoudig schoon te houden zijn en het ontwerp en de inrichting moeten zodanig zijn, dat er geen verontreiniging van levensmiddelen kan plaatsvinden. Er moet voldoende koelcapaciteit zijn en een voorziening om de handen te kunnen wassen. Een volledig overzicht van de extra regels vind je op de website van de NVWA.

Verplichte verzekeringen

Als foodtruckeigenaar ben je ondernemer en in die hoedanigheid heb je te maken met een aantal verplichte verzekeringen. Ten eerste moet je verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten. En via je inkomstenbelasting betaal je de verplichte premie voor volksverzekeringen. Je foodtruck moet je minimaal WA verzekeren. Het kan zinvol zijn om een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De eerste vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld en de tweede geeft juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Je kunt daarnaast overwegen om je foodtruck WA-beperkt casco of volledig casco (allrisk) te verzekeren. Het is ten slotte je belangrijkste bedrijfsmiddel!

Daarnaast is belangrijk om te checken of je met het juiste rijbewijs de weg op gaat. Met je gewone B rijbewijs mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is jouw foodtruck zwaarder of staat jouw truck op een aanhanger, dan heb je een ander rijbewijs nodig, bijvoorbeeld BE, C of C1.

Een muziekje draaien?

Wel zo gezellig, een beetje muziek in en rond je foodtruck. Let wel goed op de regels omtrent de auteursrechten. Iedereen die muziek laat horen, moet hiervoor een auteurslicentie aanvragen bij BUMA/STEMRA en SENA. Samen behartigen zij de belangen van auteurs, labels, platenmaatschappijen en muziekuitgevers. Hoeveel je moet betalen voor muziekgebruik verschilt per situatie. In de berekening wordt uitgegaan van het aantal vierkante meters waar de muziek hoorbaar is. Is de muziek alleen voor jezelf in de foodtruck bedoelt (en te horen) en is je crew niet groter dan twee medewerkers, dan hoef je geen licentie aan te vragen of een afdracht te doen.

Draai je een lekkere beat, bijvoorbeeld uit een DJ-truck, bekijk dan of er geluidsvoorschriften van toepassing zijn. Deze voorschriften staan in verschillende wetten, zoals de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet geluidhinder. Daarnaast zijn er ook voorschriften tegen geluidhinder opgenomen in de gemeentelijke APV. Check dus altijd even wat de regels zijn in de gemeente waar je staat met je truck.

En ook al voldoe je aan alle wettelijke regels, het is een goed idee om een evenement met eventuele geluidshinder ruim van tevoren te melden bij omwonenden of bedrijven in de directe omgeving. Geef ze een vrijkaart voor het evenement of verras ze met een aardigheidje. Zo houd je begrip voor elkaar en vermijd je eventuele klachten.

Veiligheid aan boord

Als foodtruckeigenaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en de gasten van jouw truck. Daarom is het goed om maatregelen te treffen voor calamiteiten. De aanwezigheid van brandblusmiddelen is wettelijk verplicht. De brandweer komt dit bij evenementen regelmatig controleren. Zorg dat je medewerkers ook goed weten hoe ze de aanwezige brandblussers moeten gebruiken.

Er zijn allerlei verschillende soorten brandblussers. Werk je met frituurvet of olie? Kies dan voor een vetschuimblusser. Brandblussers die geschikt zijn voor vetbranden (met temperaturen hoger dan 350 graden Celsius) hebben de aanduiding F. Deze variant van de schuimblusser zorgt bij brandende olie of vet voor een gasdichte laag over het vet of de olie. Hierdoor verlaagt de temperatuur en dooft het vuur. Vetbrandblussers zijn ook geschikt voor het blussen van vaste stoffen en vloeistoffen. Werk je alleen met een bakplaat, dan volstaat een normale sproeischuimblusser (brandklasse AB). Heb je apparatuur op gas in je foodtruck, dan heb je een poederblusser nodig voor een eventuele gasbrand. Een enorm nadeel van een poederblusser is dat het bij gebruik de elektrische apparatuur in je foodtruck enorm beschadigt en je je foodtruck industrieel moet laten reinigen. Je hebt dan dus een behoorlijke nevenschade. Gebruik een poederblusser dan ook alleen bij een gasbrand.

Een zinvolle aanvulling op je brandveiligheidsarsenaal is een blusdeken of branddeken. Deze kun je gebruiken om een beginnende brand te doven door hem over het vuur te leggen. Het vuur krijgt hierdoor geen zuurstof meer en dooft.

Het is overigens ook handig om een goede EHBO-koffer aan boord te hebben. De zogenaamde EHBO-koffer A is compleet en ruim voldoende om hulp te bieden bij kleine ongelukjes. Verplicht is een dergelijke verbandtrommel niet, maar prettig is het wel om je hand te kunnen verbinden nadat dat scherpe mes je linker wijsvinger inging in plaats van de winterpeen… De investering is ook prima te overzien, voor een paar tientjes ben heb je hem aan boord. Ook meteen een prima service naar klanten die wel een pleister kunnen gebruiken.

Als je een paar uurtjes langer door wilt gaan

Evenementenlocaties moeten zich houden aan een sluitingstijd die zonder toestemming niet overschreden mag worden. Omwonenden mogen in elk geval na 22:00 uur geen hinder meer ondervinden van het evenement en het aanwezige publiek. Als je het wat later wilt maken, dan heb je schriftelijke toestemming van de gemeente nodig.

Vergunningen en Covid-19

In tijden met coronamaatregelen zijn er verschillende zaken waaraan je extra aandacht moet besteden. De regelgeving hieromtrent wisselt sterk dus het is belangrijk je goed in te lezen en je te laten informeren over de laatste stand van zaken.

Het is om te beginnen relevant of je foodtruck binnen of buiten staat. Ook het aantal bezoekers en de doorstroom van de bezoekers is van belang. De gemeente kan verlangen dat je een ‘Covid-19’-plan hebt. Vragen die daarin moeten worden beantwoord zijn bijvoorbeeld:

- Hoe zorg je ervoor dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden?

- Welke hygiënemaatregelen neem je om verspreiding van het virus tegen te gaan?

- Hoe ziet je reserveringssysteem eruit?

- Hoe verifieer je de gezondheid van bezoekers en de registratie van contactgegevens?

Heb je er nog een beetje zin in ;-)?

Zo, dat zijn heel wat regels en zaken om aan te denken. Zie je het nog een beetje zitten allemaal? Onze ervaring leert gelukkig dat het in de praktijk best meevalt allemaal. Gewoon een kwestie van beginnen en stap voor stap afhandelen. Zie je toch door de bomen het bos even niet meer? Geen nood, we helpen je graag op weg. Bel of mail ons en we proberen je vraag zo compleet mogelijk te beantwoorden!

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend 

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.