Stroomvoorziening op locatie
Heb je een locatie voor je evenement of feest gekozen zonder stroomvoorziening, dan moet je deze in verreweg de meeste gevallen zelf regelen voor je foodtrucks. Reken voor een bescheiden aggregaat al snel zo'n €350,- voor huur, brandstof en verzekering.
Elke foodtruckeigenaar die elektrische apparatuur aan boord heeft, zoals koeling en bereidingsapparatuur, heeft stroom nodig. Meestal volstaat een ‘gewone’ 220V aansluiting. Een gewoon stopcontact dus. De foodtruckeigenaar geeft daarbij aan of hij 1 of meerdere vrije groepen nodig heeft. Een vrije groep is niet meer dan een eigen stopcontact. Het is dus niet de bedoeling dat je vanuit één stopcontact met een verdeelstekker verlengsnoeren naar meerdere foodtrucks laat lopen, dan raakt de groep overbelast en slaan de stoppen door.
Als jij een aggregaat verzorgt met voldoende power om je gehuurde foodtrucks te voorzien van de gevraagde stroom, hoeft de foodtruckeigenaar alleen maar ‘in te prikken’ om te kunnen draaien. Handig en efficiënt.
Een aggregaat heeft ook een paar aandachtspunten. Ten eerste is er het geluid dat een aggregaat maakt. Een aggregaat wordt gedreven door een benzine- of dieselmotor, dus je komt er niet onder uit dat je dat hoort. Ten tweede is een aggregaat, doordat hij draait op fossiele brandstof, niet de meest duurzame keuze.
Er zijn gelukkig steeds meer duurzame varianten. Zo kun je accu’s huren die zorgen voor de gewenste stoom. Accu’s verbruiken elektriciteit en dat is alvast een stuk schoner dan de fossiele brandstoffen die een aggregaat verbruikt. Na een dag gebruik, worden de accu’s bij de verhuurder weer opgeladen.
Een stap verder ga je met opvouwbare zonnepanelen die de power voor je accupack levert. Het vermogen die deze panelen leveren, hangt een beetje af van de hoeveelheid zon op de dag van jouw event. Bang dat je zonder komt te zitten hoef je echter niet te zijn. De capaciteit van de accu’s zelf zijn ruim voldoende om je door de dag te helpen. De zon vult alleen de gebruikte energie zoveel mogelijk weer aan. En dan hoeft er na inzet minder elektriciteit te worden bijgeladen.
Een enkele foodtruck is helemaal zelfvoorzienend, omdat hij ingebouwde accu’s heeft, eventueel zelfs met zonnepanelen op het dak om het accupack overdag bij te laden.