Eten volgens de seizoenen doe je met deze 8 herfstgroenten

Als we het hebben over duurzaamheid - en daar hebben we het best vaak over - dan gaat het al snel over lokale producten en eten volgens de seizoenen. Kies je voor seizoensproducten, dan betekent dat vaak dat de producten in of op Nederlandse bodem zijn gegroeid. Of in een land hier niet ver vandaan. Hierdoor legt het product een kortere reis af voordat het in de winkel belandt en dat is natuurlijk voordelig voor het milieu.

Door: Ruby

15-11-2021

Groente in mand

Liever lokaal dan van ver weg

Je kunt de meeste groenten en fruit wel het hele jaar door krijgen, maar dan worden ze vanuit verre oorden verscheept, zoals Zuid-Amerika of Azië. In het juiste seizoen kun je - de meeste - groenten of fruitsoorten ook van dichterbij krijgen en dan zijn ze stiekem nog lekkerder ook. Denk aan de zoete Nederlandse aardbeien in de lente. Het hele jaar door worden er aardbeien geteeld (in Nederland), maar toch smaken ze het lekkerst in het seizoen.

Maar terug naar de herfst, want ook dit seizoen zit vol heerlijke producten. Je denkt bij de herfst al snel aan groenten, maar er is ook fruit wat het goed doet in het herfstseizoen. Aangezien de lijst met herfstgroenten en -fruit best lang is, beperk ik me hier tot mijn persoonlijke favorieten. Maar start gerust online je eigen onderzoek en ontdek uit welk seizoen jouw favorieten komen.

1. Pompoen

Niet alleen vanwege Halloween, maar pompoen is toch wel de ultieme herfstgroente. Een lekkere spicy en romige pompoensoep die je helemaal verwarmd na een koude herfsttocht op de fiets. Of geroosterde pompoen met gerookt paprikapoeder voor een herfstige salade met geitenkaas en pompoenpitten. En wist je dat de pompoen tot de superfoods behoort? Ze bevatten veel vitamine A. Daarnaast bevatten pompoenen ook vitaminen B2, E, B5, B3, B11, foliumzuur, mineralen als koper, zink, ijzer, kalium, fosfor en magnesium. Een welkom vitaminebommetje dus voor tijdens de herfst.

2. Paddenstoelen

Ze zijn er in vele soorten en maten; paddenstoelen. Wie denkt aan de herfst, ziet vast ook een mooi bos met goudgele bladeren en paddenstoelen voor zich. Ik in ieder geval wel. Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, dus pas op met plukken! Maar van oesterzwammen, shii-takes, kastanjechampignons en cantharellen kun je de heerlijkste gerechten maken. Denk aan een heerlijke risotto of lasagne met paddenstoelen en je favoriete kaas. En ook met noten gaan paddenstoelen erg goed samen. Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels.

3. Spruitjes

Spruitjes; het meest gevreesd door kinderen. Maar eigenlijk is dat niet helemaal meer terecht. De spruitjes zijn tegenwoordig niet meer zo bitter en je kunt ze verwerken in veel verschillende gerechten. Probeer ze eens te roerbakken of klaar te maken in de oven in plaats van te koken. Roerbakken in de pan kan met elke andere gewenste groente - ik kies vaak voor de combinatie met pompoen of zoete aardappel. Voeg wat feta, citroensap en amandelschaafsel toe en je hebt een heerlijk bijgerecht. Ook in de oven doen de spruiten het goed; met een laagje van gekruimelde beschuit, olijfolie, Parmezaanse kaas, citroensap en peterselie wordt het helemaal een feest.

Wist je dat spruitjes een koolsoort zijn? Eigenlijk lijken het ook net mini-kooltjes. Ze zitten barstensvol vitamine c.

4. Pastinaak

Een vergeten groente die volgens mij weer redelijk op de kaart staat. Heerlijk in een ovengerecht met andere winterse groenten. Gooi bijvoorbeeld wat pastinaak, zoete aardappel, pompoen, aardpeer en rode ui op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zeezout en verse kruiden als tijm en rozemarijn. Eventueel nog wat bollen knoflook ertussen en je hebt een heerlijk gerecht wat ook een goede koolhydraatvervanger is. Alhoewel groenten natuurlijk ook koolhydraten bevatten. Maar mocht je minder aardappelen of pasta willen eten, dan zal je die niet missen bij dit gerecht. Een top combinatie met een gegrilde kip uit de oven.

Eigenlijk is een pastinaak gewoon een witte wortel. Hij bevat veel vitamine c en calcium, maar veel minder caroteen dan een oranje wortel. Grappig weetje; de pastinaak en wortel maakten al lang geleden kennis met elkaar. Pastinaak werd vroeger namelijk gebruikt in de Hutspot in plaats van de aardappel.

5. Spitskool

Spitskool bestaat in feite in twee soorten, namelijk in een witte kool variant en een savooiekool variant. De ene soort is wit van kleur, de ander licht geelgroen. Beide soorten worden in Nederland & België in zomerteelt verbouwd, maar ook in een herfstteelt met een oogst tot begin december.

Spitskool is op vele manieren te bereiden; koken, stomen, stoven, (roer)bakken, grillen of je kunt het gewoon rauw eten. Je kunt het verwerken in een stamppot of salade of de bladeren gebruiken om andere ingrediënten mee in te pakken. Voor mijn favoriete gerecht met deze mooie kool heb je nodig; spitskool - verrassend -, rozijnen, kerrie, walnoten en zachte geitenkaas. Je bakt de reepjes kool in de pan en bestrooit ze met wat zout en kerrie. Je voegt de rozijnen en walnoten eraan toe en als laatste de geitenkaas die lekker smeuïg wordt door de warme kool.

Spitskool zit boordevol belangrijke voedingsstoffen voor sterke botten en spieren, waaronder veel vitamine C en K. Het is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën.

6. Venkel

Een groente met een bijzondere, anijsachtige smaak; dat is venkel. Niet alleen het gewas zelf wordt gegeten, maar ook venkelzaad wordt gebruikt als specerij en het loof van de knol als kruid. Je kunt er thee van zetten en olie van maken. De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig.

De venkel zelf kun je - net als de spitskool - op heel veel verschillende manieren bereiden. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar rauwe venkel, verwerkt in een salade. Of geroosterd in de oven, samen met andere (herfst)groenten.

Venkel bevat veel goede eigenschappen en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, gifstoffen en cel veroudering. De groente bevat natuurlijke bestanddelen die antibacteriële eigenschappen hebben. Deze ondersteunen het lichaam bij het opruimen van infecties, maar ook bij het strijden tegen ziektes die door bacteriën veroorzaakt worden.

7. Boerenkool

‘Onze’ boerenkool is in de afgelopen jaren erg populair geworden; in de VS zijn ze gek op de gezonde superfood ‘kale’. Maar ook in Nederland is het nog steeds een populaire groente. Tegenwoordig niet alleen meer terug te vinden in de stamppot, maar ook in smoothies of rauw in salades of verwerkt als pesto.

Boerenkool is supergezond en bevat heel veel vitamine K, A en C, veel calcium, een hoog ijzergehalte, krachtige antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en detoxerende stoffen. Een échte toevoeging dus voor de koude wintermaanden.

8. Rode biet

Oke, tot slot dan toch nog een groente die wat mij betreft goed thuis past in het rijtje met herfstgroenten, maar voor mij absoluut geen favoriet is. De rode biet met zijn aardse smaak en intense kleur. Je proeft - en ziet - het altijd meteen als dit ergens doorheen zit en voor velen is de rode biet wel geliefd dankzij de zoetige smaak. Ik ken ze nog van vroeger met aardappelen, jus en een stukje vlees. Maar tegenwoordig is de biet omgetoverd tot hip ingrediënt dat je vaak terugziet als garnering bij een voorgerecht. Je hebt zelfs verschillende kleuren bietjes die absoluut een lust voor het oog zijn. Niet alleen is deze groente leuk om in gerechten te verwerken vanwege de kleur, rode bieten bevatten ook veel verschillende vitaminen en mineralen zoals vitamine A, C en B11 en kalium, magnesium en calcium.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.