Helemaal geen Nederlands product
Het zijn wederom de Spanjaarden die dit gerecht naar ons koude kikkerlandje hebben gebracht. Net als de bitterbal, waarvan we ook denken dat het zo’n Oer-Hollands product is. Zoals we allemaal wel weten is het hoofdingrediënt van stamppot de aardappel. Of eigenlijk de gestampte aardappel. En die aardappel komt helemaal niet uit Nederland. Sterker nog, de Spanjaarden ontdekten dit gewas in Zuid-Amerika en brachten het rond 1550 naar Europa. De Nederlanders moesten er eerst niks van hebben, maar rond de 18e eeuw veranderde dit en werd de aardappel steeds populairder. Dat wij de aardappel pas zo laat omarmden, geeft ook aan dat stamppot dus helemaal niet zo’n historisch gerecht is. Eigenlijk heeft de stamppot pas in de 20e eeuw meer populariteit gewonnen.
Maar, dan hebben we ook nog hutspot. Dit gerecht heeft wel een langere geschiedenis en zorgt wellicht daardoor voor verwarring. Hutspot kun je natuurlijk ook als een soort stamppot zien; van aardappel, wortel en ui. Dit is wél een historisch gerecht en wordt in de geschiedenisboeken herleid naar de 14e eeuw. Alleen is het recept in de loop der jaren wel veranderd. Oorspronkelijk werd hutspot namelijk met pastinaak gemaakt in plaats van aardappel. Want die piepers, die kenden we toen nog niet in Nederland. Hutspot stond bekend als éénpotsgerecht omdat we in die tijd ook nog niet beschikten over verschillende kookpitten waarop je met meerdere pannen tegelijk kon koken. Alle ingrediënten werden dus in één pan bereid. Maar van stampen was toen nog geen sprake. Dit fenomeen is pas later bedacht en heeft inmiddels tot vele verschillende stamppotten geleid.