Burrito, Taco of Fajita - wat is jouw favoriet?

Mexicaanse gerechten worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Ze gebruiken een grote verscheidenheid aan ingrediënten, technieken en smaken. Heb jij een favoriet, of vind je ze allemaal even lekker? 

Door: Ruby

25-10-2021

Fajita's

Tortilla in al zijn glorie

Dat de Mexicaanse keuken erg smakelijk, voedzaam en gevarieerd is, las je al in een eerder artikel. Maar hoe zat dat nou ook alweer met die taco’s en burrito’s? Voor jou zetten we op een rijtje welke nou ook alweer welke is.

Loopt het water je al in de mond tijdens het lezen van dit artikel, dan hebben we ook nog wat fijne foodtrucks voor je uitgezocht die Mexicaanse gerechten serveren.

 

Taco's op serveerplank

Tortilla

Laten we beginnen met de tortilla - de basis van veel Mexicaanse gerechten. Dit is een dun platbrood gemaakt van tarwe of maismeel. Die van tarwe zijn vaak wat groter, steviger en elastischer dan die van maismeel. Daarom zijn tarwe tortilla’s fijner om te gebruiken voor veel of natte vulling. Je kunt de tortilla vullen met alles wat je zelf lekker vindt - warm of koud -, oprollen en zo uit de hand eten. De tortilla wordt gebruikt als basis waarna het, afhankelijk van op welke manier het verwerkt wordt, een nieuwe naam krijgt, zoals burrito of enchilada. 

Burrito

De burrito is gemaakt van een grote tarwetortilla. Deze vul je met gebakken kip, rijst, bonen, mais, andere groenten en kaas. Vouw hem strak op en bak nog even in de pan zodat hij knapperig aan de buitenkant wordt. Snijd daarna doormidden en smullen maar.

Burrito
Enchilada

Enchilada

Dit zijn gevulde en opgerolde tortilla’s die je naast elkaar in een ovenschaal legt, overgiet met tomatensaus en geraspte kaas en daarna in de oven gratineert. Je vult de tortilla’s met gehakt of kip, groenten en bonen.

Quesadilla

De Mexicaanse variant van de tosti, letterlijk vertaalt als ‘kaasdingetje’. Je neemt twee tortilla’s, stopt er vooral veel kaas tussen - maar varieer er rustig op los - en bakt deze aan beide kanten in de pan. Vervolgens snijd je de tortilla in zes punten. Lekker dippen in de guacamole of andere saus.

Quesadilla
Fajita's

Fajita

Ja, we hebben nog een variant. De fajita is ook een gevulde tortilla, maar hierbij wordt de wrap en de inhoud apart op tafel geserveerd zodat iedereen zijn eigen wrap kan samenstellen. Er komt een pannetje met een mix van vlees en groenten en aparte sausjes en andere toppings. Volstoppen en opvouwen tot een envelopje. En dan niet knoeien he!

Taco

Tot slot nog de taco. Dit zijn kleine, dubbelgevouwen tortilla’s die je met van alles kunt vullen. Wij kennen voornamelijk de harde taco schelpen, maar er zijn ook zachte taco’s. De harde taco’s zijn gefrituurde tortilla’s en vooral bekend in de Tex-Mex keuken. Voor de zachte taco’s gebruik je kleine tortilla’s die je eerst even opwarmt in de pan.

Taco's

De Mexicaanse keuken op jouw feestje?

Dus, waar heb je zin in? Wordt het één van bovenstaande gerechten of kies je toch liever voor een andere keuken? Voor echte Mexicaanse gerechten moet je in ieder geval bij deze foodtrucks wezen.

Taco's los Amigos

Met de foodtruck Taco's los Amigos op je evenement haal je niet alleen sfeer in huis, maar ook de meeste heerlijke Mexicaanse taco's, burrito's en nacho's. De foodtruck zelf is een plaatje om te zien en al snel zal je je wanen in de Mexicaanse sferen. Wanneer je vervolgens al dit heerlijke Mexicaanse eten proeft speciaal voor u bereid door een echte Mexicaanse familie verandert uw evenement al snel in een heuse fiesta.

Voor de taco's wordt gebruik gemaakt van glutenvrije verse maistortilla's die op verzoek gevuld worden met de lekkerste, kenmerkende ingrediënten. Kies voor de overheerlijke pulled pork, de combinatie van pittige chorizo met aardappel of de spannende cactusbladeren met witte kaas. Natuurlijk zullen ook de nacho's met huisgemaakte guacomole op geen enkel feest ontbreken.

Zet je tanden in deze heerlijke gerechten en ervaar zelf dit totaal plaatje van smaak, gezelligheid en uitstraling. 

Lees meer over Taco's los Amigos.

Viva La Mexico

Niet te missen door de enorme sombrero van 2,20 meter die boven de truck hangt. De foodtruck zelf is dan weer niet zo groot. Een kleine Piaggio Ape 50 die veel vrolijkheid uitstraalt. Ze hebben zelfs authentieke decoratie uit Mexico geïmporteerd. Maar niet alleen aan de foodtruck is veel aandacht besteed, ook de gerechten worden met liefde bereid.

Voor elk feestje of evenement is er wel een toepasselijke optie. Bij Viva La Mexico bereiden ze niet alleen eten vanuit de foodtruck, maar verzorgen ze ook complete catering met diverse hapjes en gerechten. Natuurlijk staan er taco’s, quesadilla’s en burrito’s op de kaart, maar ze draaien hun hand ook niet om voor andere gerechten. Ook vegetarisch.

Lees meer over Viva La Mexico.

Ay Caray

Geen tex-mex maar mex-mex bij deze unieke foodtruck. Kok Gabriel tovert de heerlijkste taco’s, nacho’s met huisgemaakte guacamole of een frisse salade met cactus voor je op tafel.  

De foodtruck is perfect voor feesten in privé-sfeer of bedrijfsborrels, maar ook voor iets grotere evenementen. Ay Caray is ook inzetbaar als cateraar op locatie zonder de foodtruck, denk aan diners en borrels waar geen ruimte is voor een busje.

De man achter Ay Caray is Gabriel Orozco Arellano, geboren in Guaymas, Sonora in Mexico. Al op jonge leeftijd gaat hij aan de slag in het restaurant van zijn oom: La Hosteria de Santo Domingo, het oudste en bekendste restaurant van Mexico-Stad.

Voor de liefde verhuist Gabriel uiteindelijk naar Amsterdam waar hij al snel als kok terecht kan in één van de eerste Mexicaanse restaurants van de stad: Roses Cantina, in de Reguliersdwarsstraat. Na vele successen in de horeca startte hij uiteindelijk deze foodtruck om op feesten en partijen zijn heerlijke gerechten te kunnen delen.

Lees meer over Ay Caray.

The Vexican

De Mexicaanse keuken leent zich prima voor vegetarische of veganistische gerechten. En daar weet The Vexican wel raad mee! Deze foodtruck komt uit België, maar is ook voor de zuidelijke regio van Nederland in te huren. Veel Mexican food, geen vlees.

Heb jij wel eens gehoord van Sopa de Aguacate, Enfrijoladas, Molletes of Arrollados? Naast de wat bekendere nacho’s en quesadilla’s, serveren ze vanuit deze foodtruck ook de wat onbekendere échte Mexicaanse gerechten. En dat compleet vegetarisch of zelf veganistisch.

Te pikant of simpelweg dorst? Bestel Mexicaanse limonade (Jarritos), Mexicaans bier (Sol), of een cocktail (Suave agave, Tequila hot toddies). Ook maken zij hun eigen chocolate caliente (warme chocomelk). Buen provecho!

Lees meer over The Vexican.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.