De Mexicaanse keuken

Culinair Mexico is gevarieerd en veelzijdig. Met dank aan de Amerikanen, die van grote invloed zijn geweest op het ontstaan van de Tex-Mex keuken in het noorden van het land. Zo ziet de echte Mexicaanse keuken eruit en dit zijn negen redenen om ervan te genieten.

Door: Rik

07-05-2021

Mexicaanse Taco's

1. Amerikaanse invloeden

De Mexicaanse keuken heeft Amerikaanse invloeden, met name in het noorden. Dat heeft de regio vooral te danken aan de staat Texas, in het zuiden van de Verenigde Staten. Vandaar de naam: Tex-Mex. Typische ingrediënten zijn bloem, gehakt, gele kaas, zwarte bonen en komijn. Kom je die tegen in een gerecht, dan is het dus zeer waarschijnlijk Tex-Mex. Denk aan de nachoschotel met kaas en chili con carne met gehakt.

 

2. Voedzaam

Gerechten uit Mexico zijn rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen. Maïs speelt een belangrijke rol. Als volwaardige groente, maar ook om tortilla's en taco's van te maken. Dat maakt dat veel eten uit de Mexicaanse keuken ook geschikt voor mensen met coeliakie.

Ook veel gebruikt zijn tomaten, bonen en avocado’s, stuk voor stuk gezonde producten. Bonen zijn een goede bron van eiwitten, avocado’s zitten vol vezels, vitamine E, kalium en goede vetten, en tomaten beschikken over vitamine C en K, lycopeen en foliumzuur.

Nacho's GuacemolePepers

3. Vegetarisch

Vegetarische gerechten zijn in de Mexicaanse keuken geen alternatief voor vlees of vis, maar minimaal gelijkwaardig. Door het gebruik van producten als maïs, avocado, tomaat en rijst, zijn vlees en/of vis helemaal niet nodig om iets smakelijks te presenteren. Extra belangrijk in een tijd waarin er steeds meer discussie is over het eten van vlees en overbevissing.

4. Toegankelijk en veelzijdig

Een prettige eigenschap van de Mexicaanse keuken is dat deze erg toegankelijk is. Je stelt eenvoudig je eigen taco of tortilla samen en kiest dus gewoon wat je zelf lekker vindt.

Gerechten uit de Mexicaanse keuken zijn niet alleen voedzaam, maar ook lekker. En misschien is dat wel het belangrijkste criterium.

5. Gezellig en feestelijk

Eten is in Mexico een sociale activiteit en dat zie je ook terug in de gerechten. Een tafel, vitrine of menukaart vol met kleurrijke ingrediënten en jij kiest wat je lekker vindt. Wat je ziet, is wat je eet. Producten zijn herkenbaar en dat maakt het ook tot een succes voor kinderen.

6. Heel veel smakelijke keuzes

Burrito’s, fajita’s quesadilla’s, taco’s, empanda’s, nacho’s, er is volop keuze. In Nederland zijn taco’s harde schelpen, in Mexico worden ze gemaakt van (kleine) tortilla’s. Van de harde schelpen maken ze daar tostadas: platte, gefrituurde kleine tortilla’s. Wanneer je in Mexico een tortilla bestelt, krijg je de wrap zoals we die in Nederland kennen. Quesadillas lijken op dubbelgevouwen taco’s. Mole is een traditioneel Mexicaans gerecht gemaakt van een mix van vele ingrediënten en fajita is met (bijvoorbeeld) gegrilde paprika, ui en vlees.

Taco'sBord Eten Mexicaans

7.Guacamole

Dit heerlijke avocadogerecht hebben we te danken aan de Azteken, één van de grondleggers van de Mexicaanse keuken. Zij noemden het ‘ahuaca-mulli’, dat letterlijk vertaald betekent: avocadosaus. Zo maak je het: 2 grote avocado’s geschild en geprakt; 1 eetlepel fijngehakte ui, 2 tomaten ontveld, ontpit en in stukjes gehakt, chilipoeder naar smaak, 1 teen knoflook fijngehakt, 1 eetlepel verse koriander en citroensap, zout, peper en suiker naar smaak. Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed door elkaar.

8. Leave the taco alone

Een taco - of andere Mexicaanse gerechten - eten zonder dat je kleding onder zit (omdat het beleg eruit valt)? Beweeg je mond naar de taco in plaats van de taco naar je mond. Pak de taco op en kantel en beweeg je hoofd. Oftewel: leave the taco alone!

9. Goede Corona

Een Corona bestellen, zal nooit meer hetzelfde zijn sinds de wereld in de greep is van het coronavirus. Maar er komt weer een moment dat je onbezorgd geniet van dit smakelijke bier. Of ga voor een Desperado, een Sol, een tequila of een mezcal. De laatste twee worden gemaakt van het sap van de agaveplant. Liever geen alcohol: er zijn gezonde sappen in overvloed.

Smakelijk!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.