6 Tips om meer geld te verdienen met je foodtruck

Het concept is er, de foodtruck is er, maar hoe breng je jouw gerechten nou aan de man? Net als bij de verkoop van andere producten is marketing en een verkoopstrategie belangrijk. Zorg dat je naamsbekendheid krijgt, dat men weet wie je bent en wat je verkoopt. Zorg dat je zichtbaar bent en jezelf bij het juiste publiek presenteert.

Door: Ruby

10-09-2021

Hamburger op bord

Steek er bovenuit

Er zijn tegenwoordig onnoemelijk veel foodtrucks en aanverwante concepten. Daarom is het natuurlijk ook belangrijk dat je onderscheidend bent op een bepaald vlak. Dat kan zijn op het gebied van je keuken en de gerechten die je verkoopt of juist op de hele presentatie eromheen. Wees creatief en onderzoek ook goed waar de behoefte van je (potentiële) klanten ligt.

Heb jij dat gat in de markt gevonden? Dan is het tijd om naar buiten te treden. Wij geven een aantal tips waarmee je jouw verkoop kan laten stijgen.

 

1 - Sluit je aan bij een boekingswebsite

Je hebt keuze uit verschillende foodtruckplatforms waarbij je je als foodtruckeigenaar kunt aansluiten. Brandstof Events heeft bijvoorbeeld verschillende foodtrucks in haar database staan. Iemand die op zoek is naar een geschikte foodtruck - of misschien wel meerdere trucks - doet een aanvraag bij ons en wij zoeken dan in ons bestand naar een passende foodtruck. Bij hoe meer websites je geregistreerd staat, hoe hoger de kans is dat er een boeking uit komt natuurlijk. Check wel goed wat de voorwaarden zijn en of je je aan bepaalde afspraken moet houden.

2 - Evenementenbureaus en -organisaties

Maak jezelf kenbaar bij evenementenorganisaties en -bureaus. Misschien heb je zelf al voor ogen op wat voor soort evenementen je zou kunnen of willen staan. Zoek een bureau of organisatie die bij je past en die evenementen organiseert waar jij jezelf al helemaal ziet staan. Eén ding is zeker, zij zitten dicht bij het vuur en zijn dagelijks bezig om evenementen te organiseren. Daar komt vaak ook catering bij kijken. Als je eenmaal een goede samenwerking hebt gehad is de kans groot dat je vaker gevraagd wordt. Toch fijn zo’n tussenpersoon die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

3 - Standplaats of markt

Geen zin in festivalgedoe of ben jij meer van de vaste regelmaat, dan is een markt of braderie wellicht iets voor jou. Er zijn altijd vaste markten en terugkerende braderieën waar jij met je truck kunt staan. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar op maandagochtend kan komen aanrijden en een leuk plekje kunt uitzoeken. Je hebt hiervoor een marktvergunning nodig.

Wat ook leuke verdiensten kan opleveren is om met je truck ergens in de stad of in een park te staan. Let op; ook hier heb je een vergunning voor nodig, namelijk een standplaats- of ventvergunning die je aanvraagt bij de betreffende gemeente. Nu nog een mooie plek uitzoeken én toestemming krijgen om daar te mogen staan.

Lees meer over benodigde vergunningen in ons artikel Vergunningen en regels: hier moet je als foodtruckeigenaar aan voldoen.

4 - Catering

Voor bruiloften, verjaardagsfeestjes of zakelijke bijeenkomsten zijn mensen vaak op zoek naar catering. Ze willen een lunch geserveerd hebben, happen voor bij de borrel of een compleet diner. Dat dit tegenwoordig ook gewoon vanuit een foodtruck kan, heeft lang nog niet iedereen bedacht. Het is daarom slim om jezelf ook als cateraar op de markt te zetten. Omdat je vooraf het menu bespreekt, kun je gerichter inkopen en je houdt er uiteindelijk ook meer aan over omdat je niet hoeft af te dragen aan een evenementenorganisatie.

5 - Werk samen met bezorgdiensten

Geen festival of catering op de planning? Je kunt natuurlijk ook vanuit je eigen tuin of oprijdlaan de sterren van de hemel koken en de gerechten middels een UberEats, Deliveroo of Thuisbezorgd laten bezorgen. Hiervoor moet je je wel aanmelden bij de betreffende bezorgdienst en hier zijn voorwaarden aan verbonden. Het is bijvoorbeeld nodig dat je binnen 45 tot 60 minuten na de bestelling het gerecht kan leveren. Sta je wel op een evenement, vergeet dan niet je online restaurant te sluiten.

6 - Je lege foodtruck verhuren

Als je op vakantie gaat dan heb je je foodtruck niet nodig en als je geen boekingen hebt staan en geen zin hebt om door het park te paraderen, dan heb je je truck ook niet nodig. Misschien heeft jouw concullega wél jouw foodtruck nodig omdat hij aan zijn eigen truck niet genoeg heeft. Je kunt dan best nog een leuk bedrag vragen voor de verhuur van jouw lege truck. Al helemaal als je hem zelf komt brengen en halen en extra schoonmaakkosten rekent.

Kortom, als je zou willen kun je elke dag op pad met je rollende keuken. Van buurtplek of markt tot festival of bruiloft. Zorg dat je zichtbaar en online vindbaar bent, dat mensen je kennen en dat je goede connecties onderhoudt met organisatoren van evenementen en festivals. Zet je in de markt als cateraar, richt je op bruiloften, feesten en partijen of de zakelijke markt. Maar kies vooral wat bij jou en je truck past!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.