Een foodtruck huren voor een kleine groep, kan dat?

Je hebt een feest gepland en het lijkt je een fantastisch idee om de catering door een fancy foodtruck te laten verzorgen. Maar ja, je gaat ook weer geen honderden mensen uitnodigen. Lukt dat dan eigenlijk wel? Een foodtruck laten komen wanneer de groep iets kleiner is? Het korte antwoord op deze vraag: zeker weten dat dat lukt! Natuurlijk heb je te maken met kosten, maar we geven je 3 slimme tips om het kostenplaatje super haalbaar te houden.

Door: Renate

09-08-2021

Frietjes en burgers

Wat kost het huren van een foodtruck in het algemeen?

Een eenvoudige vraag met een wat ingewikkelder antwoord, want er zijn veel factoren van die van invloed zijn op de prijs. Denk aan de soort foodtruck en de soort catering die je wilt voor je feest. Wat is de afstand naar jouw feest locatie voor de foodtruckeigenaar, hoe lang wil je dat hij blijft, zijn alle faciliteiten (zoals stroomvoorziening) geregeld? Allemaal bepalend voor de prijs.

Je hebt in principe altijd te maken met een starttarief. Dit is het minimale bedrag waarvoor het voor een foodtruckeigenaar uit kan om naar jouw feest te komen. Het starttarief begint bij ongeveer € 600 en hangt helemaal af van het soort foodtruck en het seizoen. Er zijn dus uitschieters naar boven.

In het starttarief voor een foodtruck zijn de volgende kosten ingebakken:

o Prijs voor de catering (prijs voor het gerecht x het aantal feestgangers)

o Voorbereiding en afronding, arbeidskosten op de locatie

o Reiskosten

Voor het afgesproken bedrag word je dus full-service bediend (let altijd even op of bedragen inclusief of exclusief BTW worden aangeboden – de standaard is ex BTW).

Als je het qua kosten in de hand wilt houden, zijn de factoren cateringprijs en reiskosten degene die je kunt beïnvloeden. Kies bij kleinere groepen voor betaalbare gerechtjes en voor een foodtruck die een beetje in de buurt zit. Dat kan net het verschil maken tussen haalbaar qua budget en ‘Ai, toch net iets meer dan ik wil uitgeven’.

Laagseizoen is King

Geef jij je feest in een weekend middenin de zomer, dan betaal je het volle pond voor een foodtruck. Afwijkende afspraken zullen er dan niet te maken zijn. De kans is zelfs reëel dat een foodtruckeigenaar voorwaarden stelt aan het aantal gasten. Het is immers hoogseizoen en dan wordt er de meeste omzet gedraaid. Plan je jouw happening in het laagseizoen (oktober – april, met uitzondering van de feestdagen), dan zijn er vaker afwijkende afspraken te maken. De prijzen liggen in elk geval een stuk gunstiger. Je kent het wel, een kwestie van vraag en aanbod.

Creatieve afspraken

Een foodtruckeigenaar is een ondernemer pur sang, dus geef je hem de gelegenheid om zichzelf te promoten tijdens een kleiner event of feest, dan zijn er wellicht afspraken te maken over de kosten. Stel, een lokaal restaurant komt met zijn foodtruck op jouw feest. Bij de uitnodiging van het feest vermeld je duidelijk de komst van de foodtruck en je geeft een kortingscode aan, waarmee je gasten 15% korting krijgen als ze binnen zes maanden gaan dineren bij het betreffende restaurant. Zo zijn er allerlei leuke acties te bedenken waarbij de restaurant/foodtruckeigenaar extra inkomsten kan genereren.

Onvergetelijke herinnering

De conclusie is dat je enige invloed hebt op de kosten door rekening te houden met het soort gerecht, de reisafstand en het seizoen. En misschien valt er een goede promotiedeal te sluiten. Is dit niet het geval, overweeg dan zo te schuiven in je budget, dat je tóch die leuke foodtruck kunt laten komen. Het geeft je knalfeest gewoon die extra lekkere vibe die jij en je gasten zich altijd zullen blijven herinneren. Onbetaalbaar!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.