De Surinaamse keuken

Vrijwel iedereen kent een Surinaamse toko in de buurt waar je heerlijke roti of saoto soep kan halen. Een snelle hap in de lunchpauze of Surinaamse ‘comfort food’ voor het diner. Mensen samen brengen met gezelligheid en heerlijk eten, dat is waar de Surinaamse cultuur voor staat.

Door: Sharona

17-03-2021

Roti

Harmonie

Suriname is een klein landje in het Caribisch gebied. Het land is een ware smeltkroes van bevolkingsgroepen en hun culturen. De bevolking bestaat grotendeels uit: Creolen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen. In dit tropische land hoor je in alle straten muziek en vind je op elke hoek een restaurant of, zoals de locals het noemen, een warung. In Suriname zijn snelle hapjes heel populair. Een paar bekende hapjes zijn: pasteitjes, saté, huzarensalade en Surinaamse broodjes met bijvoorbeeld kip of garnaaltjes. Dit is gemakkelijk mee te nemen, om in de tropische natuur van te genieten. Suriname staat erom bekend alles op een relaxte wijze te doen, geen gehaast.

Alle groepen van de bevolking vinden harmonie in de keuken. Dit is waar elke cultuur zijn steentje bijdraagt. Zo is de pitjel (de Surinaamse variant op gado gado) terug te leiden naar de Javaanse bewoners uit Indonesië en de bara (een gefrituurd hapje van kikkererwten) terug te leiden naar de Hindoestaanse bewoners uit India. Al deze invloeden hebben uiteindelijk geleid naar de nu welbekende Surinaamse keuken. Op elke Surinaamse bijeenkomst of feestje verenigt het eten de mensen. Een hapje en een drankje is bij de Surinamers ‘key’ voor een leuke tijd.

Surinaamse vergadering

Lekker eten, gezelligheid, verbintenis en een ongedwongen sfeer. De Surinaamse kernwaarden zijn een mooi uitgangspunt voor het aankleden van jouw evenement of bedrijfsoverleg. Geef de ideologie achter de Surinaamse keuken weer doormiddel van een Surinaamse foodtruck bij het volgende bedrijfsevenement.

Het mooie aan de Surinaamse keuken is de diversiteit. Van zoete cassavecake tot hartige ‘pom’, de verschillende invloeden zorgen ervoor dat er voor ieder wat wils is. Het is hierdoor ook een goede toevoeging voor jouw event. Eén foodtruck met een heel divers scala aan eten. Iedereen kan makkelijk voor zichzelf bepalen wat hij of zij wilt eten en hoe het opgegeten wordt, met de handen of toch met mes en vork. 

Collega's bij elkaar brengen in een relaxte sfeer, onder genot van een pasteitje en een heerlijk Surinaams kokosdrankje. Dat is een vrimibo of een woensdagoverleg met een twist! 

Verfrissend

Kleed jouw volgende evenement aan in Surinaamse sferen, met een Caribisch muziekje aan en een paar blikjes Fernandes op tafel. Deze sfeer is goed voor de teambonding en je collega's kunnen elkaar op een informele manier beter leren kennen. Deze nieuwe benadering zou ook zomaar kunnen leiden tot nieuwe inzichten in dat ene project of het makkelijker maken voor werknemers om hun stem te laten horen. Dit kan net de frisse wind zijn waar jouw bedrijf of team naar opzoek is. Misschien is een Surinaamse vrijmibo zelfs goed voor je dansmoves!


Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.