Vietnamese keuken - meer dan alleen een loempiakar

Wie kent hem niet, het kraampje op de markt met Vietnamese loempia’s. Altijd lekker zo’n hartige snack. Maar verder is de Vietnamese keuken nog best onbekend. Alhoewel er wel steeds meer restaurants met deze specifieke Aziatische keuken oppoppen.

Door: Ruby

11-10-2021

Noedelsoep

Veel kruiden & Franse invloeden

Misschien heb je ook wel eens van Pho gehoord? Dat is de Vietnamese variant van de noedelsoep. Pho Bo is noedelsoep met rundvlees, rijstnoedels en verse kruiden. Na het serveren voegt men naar eigen smaak koriander, limoen, mungboon, taugé, en chilipeper toe.

Naast de Vietnamese loempia en de Pho is er nog een ander bekend gerecht, namelijk Banh Mi. Nee, geen bami. Wel een knapperige baguette - overblijfsel van de Franse bezetting - belegd met paté, verschillende verse en ingelegde groenten en omelet. Uiteraard zijn er verschillende varianten te vinden en geeft iedereen er zijn eigen draai aan. Er zijn meer gerechten waar je Franse invloeden in terugziet. Bijvoorbeeld de gestoomde rijst crêpes gevuld met varkensvlees, bospaddestoelen en kruiden (Banh Cuon).

De Vietnamese keuken staat verder bekend om veel verse ingrediënten, frisse smaken gecombineerd met het zoute van de vissaus en het pittige van een pepertje en heel veel kruiden - vooral koriander en munt zijn geliefd. Dus eigenlijk is die gefrituurde loempia die wij kennen geen goede afspiegeling van de echte Vietnamese keuken. Tijd om daar nader kennis mee te maken! Gelukkig zijn er al verschillende foodtrucks die jou kunnen helpen bij het ontdekken van de heerlijkste Vietnamese gerechten.

Vietnamama

Bij Vietnamama willen ze heel graag laten zien én proeven dat Vietnamees eten zoveel meer behelst dan alleen die oer-Hollandse Vietnamese loempia. Omdat die stiekem toch ook wel heel lekker is, serveren ze die natuurlijk ook gewoon. Maar het liefst serveren zij authentiek Vietnamees eten aan hen die het leven vieren. Eten verbindt en deze Vietnamese gerechten verdienen absoluut meer aandacht.

Al sinds 2014 staan ze met verschillende iconische en vrolijke trucks op menig festival in Nederland en België. Ze hebben 4 verschillende trucks en kunnen zelfs een hele foodcorner bouwen van 4 bij 5 meter. En alsof dat nog niet genoeg lekkers brengt, hebben ze ook nog een Noodlebar. Voor iedereen die gek is op noedels. Noedelsoep, noedelsalade, wokgerechten met noedels. Het is er allemaal!

En Vietnamama is niet alleen op festivals te vinden. Wegens groot succes hebben zij ook twee vaste steks in Eindhoven en Tilburg op de Down Town Gourmet Markets waar ook Deliveroo en Thuisbezorgd ze weten te vinden.

Lees meer over Vietnamama.

Bánh Mì

Vietnamese Streetfood bij Bánh Mì. Heerlijke smaken, licht verteerbaar en zelf samen te stellen. De gerechten uit deze foodtruck komen in drie varianten. Je kiest voor de Baguette, een rijstbowl of noedelsalade. Maar dat is niet alles. Je kiest ook nog je eigen vulling met keuze uit Pulled Pork, Kip Citroengras, Curry Tofu of Vietnamese Gehaktballetjes.

Voor een culinaire Aziatische meerwaarde moet je bij Bánh Mì zijn. Hun baguette met pulled pork werd op TML 2019 tot beste gerecht gekozen door Gault&Millau. Het is een perfecte hap voor op festivals, smakelijk en snel klaar. Alle gerechten zijn home made en worden geserveerd in bioafbreekbare kommetjes die precies in je hand passen.

Bedrijfsevenement? Ook daarvoor verzorgen zij de catering. Keuze uit een 3-gangen menu of een all you can eat concept.

Houd er rekening mee dat de truck vanuit België moet komen. Voor elke gereden kilometer boven de 50 kilometer rekenen ze € 1.

Lees meer over Bánh Mì.

Hoi Anh

Alleen de website is al de moeite waard om te bezoeken. Met een vleugje humor tonen ze Vietnam op je beeldscherm, met in de hoofdrol Auntie Chi en Papa Ba. De gerechten zijn ook onderverdeeld in Auntie Chi’s on the go en Papa Ba’s favorites.

Naast hun twee vaste verkooppunten in Utrecht, hebben ze ook een foodtruck en verzorgen ze ook catering voor feesten en partijen. De foodtruck kun je ook uitnodigen bij jou in de straat. Met Tante Chi op de stoep kunnen alle buren de heerlijkste gerechten afhalen. Wanneer de gewenste datum bevestigd is, ontvang je uitnodigingen voor de buren. Iedereen kan vooraf gerechten bestellen en een timeslot kiezen voor het ophalen. Een leuk initiatief voor de hele buurt.

Lees meer over Hoi An.

Chay

Op vaste dagen staat Chay op 2 verschillende pleinen in Amersfoort. Over catering is niks bekend, maar vanaf haar vaste plekken serveert Chay vegan Vietnamese gerechten en drankjes. Bereid met liefde en respect voor mens en dier. Zowel heerlijke hartige als zoete snacks gaan hier over de toonbank, vergezeld met een traditionele Milk Tea of Ginger Lemongrass drankje. Ben je in Amersfoort? Dan mag je deze zeker niet missen.

Lees meer over Chay.

Nammie

Vietnamese food on wheels. Ook bij onze zuiderburen zijn ze dol op de Vietnamese keuken. Nammie trakteert de smaakpapillen op de heerlijkste gerechten. Ze staan met de foodtruck op verschillende plaatsen, maar ze zijn ook te boeken voor feesten en partijen.

Vietnamese Original Street Food. Ter plaatse bereidt in een handomdraai, met dagverse ingrediënten. NAMMIE is ontstaan vanuit de droom van een Vietnamese vrouw - Phuong. Zij wilde de authentieke Vietnamese smaken naar België brengen. Streetfood is eigenlijk ook een typisch Vietnamees fenomeen. Je vindt er in elke straat wel een foodkraampje. Zo is het idee voor een foodtruck ontstaan. Voor een snelle hap met verse producten. NAMMIE brengt dit concept naar België en laat je de authentieke Vietnamese smaken ontdekken.

Een verleiding voor je zintuigen. Hongerig?

Lees meer over Nammie.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.