Tips tegen het weggooien van eten

Maar liefst 34 kilo voedsel verdwijnt per jaar, per persoon in Nederland in de prullenbak. Ongelooflijk veel dus. Als consument zijn er verschillende dingen die je kunt doen om zo min mogelijk eten te verspillen. Maar ook als eigenaar van een foodtruck kun je zorgdragen voor minder foodwaste. Erg belangrijk wanneer je graag duurzaam wilt ondernemen en sommige dingen zijn super simpel toe te passen.

Door: Ruby

07-05-2021

Burger in foodtruck

Laten we beginnen bij het begin, bij de voorbereiding en planning. Je foodtruck heeft natuurlijk een bepaald thema of een bepaalde keuken. Daar ligt de focus op. Jij wilt uiteraard dat er uit jouw keuken de heerlijkste, bijzonderste of gezondste gerechten komen. Tegelijkertijd kun je bij het bereiden van deze gerechten proberen om zo min mogelijk eten over te houden. Je zou bijvoorbeeld eens na kunnen denken over:

· Hoe je je inkopen goed kunt plannen

· Het aanbieden van verschillende portiegroottes

· Het aantal gerechten dat je aanbiedt op je menukaart

· Ingrediënten die je kunt invriezen of hergebruiken

Meer hierover lees je in ons artikel over het verduurzamen van je foodtruck.

Als je er alles aan hebt gedaan om aan het einde van de dag met een lege foodtruck naar huis te gaan, zal er toch altijd wel wat overblijven. Weggooien, daar doe je niet aan. Dít, kun je wel doen:

Hergebruik je producten

Wees creatief en gebruik overgebleven ingrediënten om bijvoorbeeld soep, saus, siroop of smoothies te maken. Een andere mogelijkheid is om de volgende dag gerechten of een speciaal menu aan te bieden waarin je de overgebleven producten verwerkt. Dit doet bijvoorbeeld De Eetfabriek in hun ‘Statement Restaurant’. Een leuk concept om voedselverspilling tegen te gaan. Los van hun terras rondom de foodtruck, hebben zij op het dak van de truck ook een terras. Dit is het Statement Restaurant waar ze een 3-gangenmenu serveren bestaande uit overgebleven producten.

Geef aan een goed doel

Mogelijk is er bij jou in de buurt een buurthuis, daklozenopvang of andere (vrijwilligers)organisatie die het overgebleven voedsel goed kan gebruiken. Kijk eens naar de Voedselbank, het Leger de Heils of een lokale voorziening.

Lukt het zelf niet een goede bestemming te vinden voor je maaltijden, dan kun je altijd nog hulp inschakelen van instanties die hierin gespecialiseerd zijn. BuurtBuik is bijvoorbeeld zo’n organisatie. Word partner en zij zorgen ervoor dat jouw overgebleven eten goed terecht komt. Binnen Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zit BuurtBuik op meerdere locaties. Hier bereiden ze maaltijden van overgebleven eten. Buurtbewoners kunnen zich aanmelden voor een gratis maaltijd. Deze kunnen ze afhalen of op de locatie zelf nuttigen. Zo is BuurtBuik niet alleen tegen voedselverspilling, maar ook tegen eenzaamheid.

Deel zelf uit

Je hoeft natuurlijk niet via een instantie te werken. Het gaat soms nét even sneller als je het overgebleven eten zelf uitdeelt of weg kunt geven. Vraag bijvoorbeeld eens rond bij kennissen en familie, misschien zijn er in je nabije omgeving wel gezinnen die van een klein budget rond moeten komen en heel blij worden van een gratis maaltijd.

Het kan natuurlijk ook heel gezellig zijn om je eigen buurt te verwennen met de overgebleven producten. Je creëert sociale cohesie, gaat voedselverspilling tegen én je laat mensen kennis maken met je keuken.

Verkoop via Too Good To Go

Too Good To Go is een platform waarop ondernemers hun overgebleven producten kunnen verkopen voor een klein prijsje. Eén app om alle ondernemers te helpen met het tegengaan van voedselverspilling.

Het werkt heel eenvoudig. Je maakt een profiel aan, vult in wat je verwacht over te houden (je kunt dit makkelijk aanpassen), je stelt een pakket samen en je zet het online. Consumenten die de app gebruiken zien in een overzicht wat er bij hun in de buurt verkrijgbaar is. Via de app kopen ze een pakket en deze halen ze op bij de door jou ingestelde locatie en op de afgesproken tijd. Just that simple!

 

No more foodwaste

De volgende keer dat je op het punt staat om de kliko extra te verwennen met overgebleven eten, zul je vast terugdenken aan dit artikel. Genoeg opties om voedselverspilling tegen te gaan en andere mensen blij te maken!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.