Stroomvoorziening regelen voor foodtrucks

Een foodtruckeigenaar heeft stroom nodig om op locatie te kunnen werken en de organisator van het evenement is er meestal verantwoordelijk voor dat deze stroomvoorziening aanwezig is. Een heel enkele foodtruck heeft bereidingsapparatuur dat werkt op gas, maar dat zijn uitzonderingen. Staat een foodtruck in of naast een bedrijfsgebouw met de nodige stroomvoorzieningen, dan is het een kwestie van ‘inprikken en draaien maar’. Maar ja, waarop aan te sluiten midden in een weiland?

Door: Renate

Stroomkabels

Verschillende soorten 

Er zijn verschillende mobiele stroomvoorzieningen die je kunt gebruiken om de foodtrucks op je evenement van de nodig power te voorzien. Je leest er hier alles over. En die lastige vragen over ‘hoeveel stroom heeft een foodtruck dan nodig’ kun je óók beantwoorden na het lezen van dit artikel. We laten zien hoe je het benodigde vermogen kunt berekenen en waar je rekening mee moet houden.

Stroomvoorziening op locatie

Elke foodtruckeigenaar die elektrische apparatuur aan boord heeft, zoals koeling, een bakplaat of een frituur, heeft stroom nodig. Meestal volstaat een ‘gewone’ 230Volt/16Ampère aansluiting. Dit is niets anders dan een gewoon stopcontact. De foodtruckeigenaar geeft daarbij aan of hij 1 of meerdere vrije groepen nodig heeft. En dat klinkt ook ingewikkelder dan het is. Een vrije groep betekent een eigen stopcontact. Dus vraagt een foodtruck om twee vrije groepen, dan heeft hij twee aparte stroomaansluitingen nodig, 2 aparte stopcontacten. Laat die verdeelstekker dus maar thuis!

Een andere aansluiting is de 400V aansluiting of krachtstroomaansluiting. Als een foodtruckeigenaar een apparaat aan boord heeft dat veel stroom (meer dan 3500W) verbruikt in korte tijd, dan zal hij om een dergelijke aansluiting vragen. De stekker naar een krachtstroom aansluiting heeft drie pinnen, waar een ‘normale’ stekker er maar twee heeft. Verderop kijken we naar hoe je het benodigde stroomvermogen voor jouw evenement kunt berekenen, zodat je weet welk vermogen jouw mobiele stroomvoorziening, meestal een aggregaat, moet hebben.

Een aggregaat

Er zijn allerlei verschillende aggregaten verkrijgbaar (ze worden ook wel generatoren genoemd) voor de stroomvoorziening op een evenement. Een aggregaat produceert elektriciteit met een verbrandingsmotor. Deze motor loopt op diesel of benzine. Ideaal dus voor op een plek waar je geen toegang hebt tot het lichtnet. Maar hoe weet je nu welk aggregaat het meest geschikt is voor jouw event? Naast de hoeveelheid elektriciteit die een aggregaat kan leveren, zijn er meer verschillen. Een overzicht in vogelvlucht:

Diesel of benzine

Maakt het uit of je een aggregaat op diesel of op benzine kiest? Dat ligt eraan wat voor soort evenement je hebt. Over het algemeen geldt dat benzineaggregaten vooral geschikt zijn voor lichtere apparaten en de diesel variant voor zwaardere apparaten. Voor een evenement met foodtrucks is daarom in de regel een diesel aggregaat de optimale keuze omdat die krachtiger zijn en eerder voldoen aan het door de foodtruckeigenaar gewenste stroomvermogen.

Verder blijkt in de praktijk een dieselaggregaat het meest bedrijfszeker. Diesel ontbrandt vanzelf onder hoge druk, zonder dat daarvoor een vonk nodig is, zoals bij het benzineaggregaat. Hierdoor is een dieselaggregaat minder gevoelig voor storingen.

Een nadeel van de dieselvariant is de hoeveelheid geluid die hij produceert. Op een druk festival met veel pratende mensen en muziek is dit misschien niet zo’n probleem, maar wil je dit extra geluid niet (denk aan een stationair draaiende dieselauto of vrachtwagen), dan is een stillere variant de oplossing.

Fluisteraggregaat of inverter aggregaat

Een inverter aggregaat geeft een stabiele stroomvoorziening die heel geschikt is voor gevoelige apparatuur, zoals de set-up van een DJ. Het apparaat maakt daarnaast heel weinig geluid en wordt daarom ook wel heel toepasselijk fluisteraggregaat genoemd. Een standaard fluisteraggregaat werkt op benzine en levert tot ca 3000W energie. Dat is lang niet altijd genoeg voor een evenement, maar door het koppelen van twee fluisteraggregaten kun je dit vermogen verdubbelen. Er zijn ook zwaardere fluister aggregaten op diesel verkrijgbaar. Deze zijn omringd door een gesloten behuizing, waardoor ze nauwelijks hoorbaar zijn.

Hybride of groen aggregaat

Naast het geluid dat een aggregaat produceert, is het niet de meest duurzame stroomopwekker. Het draait immers op fossiele brandstoffen die CO2 uitstoten. Gelukkig is er een groene versie en dit is het hybride aggregaat. Deze generator werkt zowel op brandstof als met een accupakket. Standaard draait het op het schone accupakket. Alleen bij zogenaamde piekmomenten, waarbij de energiebehoefte tijdelijk groter is, schakelt de generator automatisch in. Hierdoor wordt flink minder brandstof verbruikt.

Een duurzame stap verder

Wil je echt duurzaam aan de slag, dan zijn daarvoor steeds meer mogelijkheden. Verschillende leveranciers bieden groene stroom voor evenementen met behulp van grote accupacks. Deze mobiele batterijen kunnen op zichzelf staand of in combinatie met andere stroombronnen worden gebruikt. De techniek is schoon, veilig en bedrijfszeker en je kunt online je energieverbruik bekijken en beheren.

Een andere duurzame variant op een aggregaat dat alleen op diesel of benzine draait, is een zon-aggregaat. De stroomtoevoer bij dit aggregaat komt voornamelijk uit zonnepanelen. Pieken in vermogen worden opgevangen door accu’s en als het echt nodig is door een back-up generator op biobrandstof.

Welk aggregaat kiezen?

Kortom, er valt veel te kiezen als het gaat om de stroomtoevoer op een evenement. Elke oplossing heeft zijn voordelen en nadelen. Een fors dieselaggregaat levert veel vermogen, maar neemt ook veel ruimte in beslag, is goed hoorbaar en minder duurzaam. Maar je hebt ook niets aan een milieuvriendelijker oplossing als die niet voldoende power levert voor jouw

toepassing of wanneer deze niet in je budget past. Wat je in elk geval moet weten bij de keuze van een aggregaat is het benodigde vermogen tijdens jouw evenement. Maar hoe weet je wat je precies nodig hebt?

 

Begin met bepalen hoeveel stroom je nodig hebt

Je bepaalt je gewenste stroomvermogen door een overzicht te maken van alle apparaten die je wilt aansluiten op het aggregaat én die tegelijkertijd moeten werken. Het vermogen van al deze apparaten tel je bij elkaar op. Bijvoorbeeld de oven in de foodtruck gebruikt 1500 watt en de bakplaat 1200 watt, opgeteld 2700 watt. Dit rekensommetje maak je voor elke foodtruck (en ook voor elk ander object dat stroom vraagt) op je evenement en dan kom je op een totaal benodigd wattage. Bij dit totaal benodigde vermogen, zoek je een aggregaat die minimaal dit vermogen levert.

Wil je gebruik maken van 230V, dus een ‘normaal’ stopcontact, dan moet het opgetelde wattage (per stopcontact) niet hoger zijn dan 3680 watt. Een stopcontact kan namelijk maximaal 16 ampère leveren bij 230V.

Een ampère is de eenheid van stroom, net zoals een meter de eenheid van lengte is. Weet je het aantal ampère? Dan kun je dit eenvoudig omrekenen naar het aantal watt met de volgende rekensom: voltage (230) x ampère: 230 x 16 ampère is 3680 watt.

Een rekensommetje laat zien dat we met een apparaat dat bijvoorbeeld 3.800 watt gebruikt, te hoog uitkomen om een 230V aansluiting te kunnen gebruiken: Deel 3.800 door 230 en je komt uit op 17,39 ampère. Dat is hoger dan de maximale 16 ampère die een 230V stopcontact kan leveren en dus te veel. Voor apparaten met een vermogen hoger dan 3680W heb je daarom krachtstroom nodig.

Piekstroom versus constante stroom

Nu we je hersens een beetje hebben laten kraken, gaan we nog even in op piekstroom. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen piekstroom en constante stroom. Je koffiemachine vraagt bijvoorbeeld de hele dag stroom, maar zal een flinke piek vragen als je hem voor het eerst opstart op een dag en op de momenten dat je daadwerkelijk een koffie maakt voor een klant. En dat geldt voor vrijwel elk elektrisch apparaat. Vaak is het niet nodig dat alle apparaten tegelijk ‘pieken’. Het is dus ook over het algemeen ook niet nodig om een aggregaat te huren dat voldoende vermogen levert om alle piekstroom tegelijkertijd op te vangen. Want, logischerwijs: hoe meer vermogen een aggregaat levert, hoe meer hij kost.

Heb je twijfels, of is het in jouw berekening net een grensgeval qua benodigd en aangeboden wattage? Vraag dan altijd even advies aan de aggregaat leverancier.

Wat betekent kVA bij een aggregaat?

Mobiele aggregaten zijn verkrijgbaar van 1kVA tot meer dan 600 kVA. De afkorting kVA staat voor kilovoltampère en drukt de hoogte van de stroomspanning uit. 1 kVA levert ongeveer 800 watt.

Veilig stroomgebruik

Vervoer je veel stroom van het aggregaat naar de apparatuur, zorg dan ook voor een beetje ruimte op de weg. Oftewel, hoe groter de stroomsterkte in ampère, hoe dikker je kabel moet zijn. Want hoe dikker de kabel, hoe meer stroom de kabel kan geleiden. Te veel drukte op de lijn kan oververhitting veroorzaken. Ditzelfde geldt overigens voor het gebruik van een stroomhaspel: doordat de stroomdraden tegen elkaar aanliggen, kan ook hier de boel oververhit raken. Rol een haspel dus altijd helemaal af om dit te voorkomen. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden qua kabeldikte:

Stroomsterkte in Ampère                        Kabeldikte                      Langer dan 25 meter

16A – 25A                                   2,5 mm2                                4mm2

25A – 32A                                   4 mm2                                   6mm2

40A                                              6 mm2                                 10 mm2

40A – 63A                                   10 mm2                                 16 mm2

Maak je gebruik van een eigen aggregaat? Laat deze dan goed onderhouden en regelmatig keuren (vaak gaan deze twee samen). Dit is veilig, bedrijfszeker en verlengt de levensduur van je aggregaat. Bovendien is een recente NEN-keuring voor sommige locaties en evenementen een vereiste.

Alle stappen op een rij in een checklist

1. Inventariseer welke elektrische apparaten stroom nodig hebben

Naast de bereidingsapparatuur in de foodtruck(s) kun je ook denken aan licht en geluid, airconditioning, terrasverwarming, festivalverlichting, et cetera.

2. Bereken hoeveel vermogen (watt) je nodig hebt voor al deze apparatuur

Aan de foodtruckeigenaren en de leveranciers van overige apparatuur kun je naar het verbruik in watt vragen. Gebruik je eigen apparaten? Het verbruik in watt staat op elk apparaat vermeld.

3. Bereken hoeveel stroom je zelf al kunt voorzien

Hiervoor kijk je in de meterkast of groepenkast van je locatie, of vraag het op. Op de meter staat aangegeven of het aangegeven voltage 230V of 400V (krachtstroom) is. Vervolgens bereken je hoeveel watt er beschikbaar is volgens de rekensom die we al eerder maakten: voltage x ampère. Is jouw evenement in ‘de middle of nowhere’, zonder faciliteiten? Dan is dit getal nul.

4. Meer vermogen nodig dan de aanwezige stroomfaciliteiten voorzien

Komt jouw benodigde hoeveelheid watt hoger uit dan hetgeen de aanwezige faciliteit biedt? Dan heb je een extra stroombron nodig, bijvoorbeeld een aggregaat. Aggregaten zijn in allerlei soorten en maten te huur bij diverse professionele partijen. Je kunt het aggregaat zelf ophalen, aansluiten en na het evenement weer inleveren. Met de kennis van dit artikel ben je al een eind op weg. Maar schroom zeker niet om je leverancier om advies of op zijn minst een bevestiging van jouw berekening te vragen. Hij denkt graag met je mee.

Vind je helemaal zelf doen nog een brug te ver? Dan kun je via veel leveranciers een ervaren elektromonteur inschakelen. Hij zorgt voor de levering van het aggregaat en een veilige installatie met de juiste bekabeling. Na afloop van het evenement demonteert hij de hele set-up.

 

Samenvattend is stroomvoorziening op je evenement is een belangrijk punt dat de nodige aandacht verdient. Het lijkt best ingewikkeld, maar met het rustig berekenen van je benodigde vermogen, niet schromen om advies te vragen bij je leverancier en liever iets te ruim rekenen dan te krap, heb jij je stroomvoorziening uitstekend op orde.

Uiteraard beantwoorden wij waar mogelijk ook graag al jouw vragen over de stroomvoorziening of andere faciliteiten op jouw locatie. Laat ze ons gerust weten!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.