Soorten foodtrucks

Zeg je foodtruck, dan zeg je vintage. Het overgrote deel van de foodtrucks die je op festivals aantreft, zijn vintage exemplaren uit de vorige eeuw. Oldtimers van tenminste 25 tot 30 jaar oud met een nostalgisch uiterlijk. De bekendste zijn de Citroen HY en de Volkswagen T1 of T2 en ook een Peugeot J7 zie je met enige regelmaat voorbijkomen.

Door: Renate

06-04-2021

Volkswagen busje in hippiestijl

De oldtimers

De iconische busjes zijn onderscheidend en stralen positiviteit uit dankzij hun kwaliteit en opvallende uiterlijk. Ze herinneren aan waarden als traditie, vakmanschap en originaliteit. Niet zo vreemd dus, dat veel foodtruckeigenaren gaan voor vintage.

Maar ‘elk voordeel heb zijn nadeel’ en dat is hier niet anders. Die fijne look uit het verleden heb je niet zomaar. De originele staat van een HY, T1 of ander oldtimer busje is niet altijd even shiny. Je moet dus niet opzien tegen stevige restauratiewerkzaamheden, of je moet de portemonnee hebben om dit te laten doen.

Het vinden van mechanische en elektrische onderdelen en carrosseriedelen kan een behoorlijke tijd in beslag nemen en de bestelbusjes zijn van oorsprong niet gemaakt om de hele dag in te werken. Zo is de stahoogte behoorlijk beperkt. Het dak openklappen scheelt al een stuk, maar echt ruim is het niet.

Ook is je kans op pech onderweg groter met een ouder voertuig. Je kunt hier veel aan doen door je vintage-baby koninklijk te onderhouden, maar het risico blijft. En om nog een laatste puntje te noemen: een vintage foodtruck heeft weliswaar een onweerstaanbare aantrekkingskracht, maar het blijft een ouder voertuig met een bijbehorende impact op het milieu.

Voordeel is natuurlijk dat deze foodtrucks dankzijn hun design al helemaal de hip en happy festivaluitstraling hebben. Daar hoef je als hij eenmaal is gerestaureerd en strak in de lak staat weinig meer aan te doen!

Nieuwe foodtrucks met een retro-look

Een stuk minder belastend voor het milieu en tóch dat leuke smoelwerk hebben nieuwe foodtrucks die zijn gebaseerd op hun originele voorgangers. Zo is er de Citroen H, waarvan de stijl is gebaseerd op de originele Citroen HY uit de vorige eeuw. In feite bestaat deze truck uit een nieuwe Citroen Jumper of Relay met een soort ombouwkit die je eromheen kunt laten zetten, waardoor het een kopie is van de HY. Hij is zelfs verkrijgbaar in een foodtruck-variant.

Ook een origineel VW T1 busje kun je laten ombouwen naar een elektrische variant. Met een actieradius van zo’n 200 kilometer kan een foodtruckeigenaar daar prima mee uit de voeten. Aan de buitenkant is het busje nog helemaal T1, maar met een paar bijdetijdse toevoegingen.

De meningen over deze moderne varianten zijn verschillend. Ze worden wel eens gezien als namaak. En namaak is toch wel een beetje ‘vloeken in de kerk’ in de foodtruckwereld, waar het draait om authenticiteit. Aan de andere kant is duurzaamheid ook een van de pijlers van de branche en daar voldoet zo’n remake dan weer uitstekend aan.

Airstream trailer

All American

Voertuigen uit de USA zoals kleine Amerikaanse Schoolbussen of Airstream-trailers spotten we ook regelmatig. Zoals bijna alles van de andere kant van de oceaan, zijn deze voertuigen groot en ruim. Voldoende werkruimte dus voor het bereiden en serveren van eten.

De gele Schoolbus is opvallend en herkenbaar. Een nadeel is de hoogte van de carrosserie, waardoor je een stuk hoger staat dan je klanten. De meeste Schoolbussen rijden daarnaast op diesel. Een binnenstad inkomen wordt vanwege de milieuzones dan ook steeds moeilijker.

De Airstream-trailer is dat andere Amerikaanse icoon. Net als de klassieke Schoolbus een voertuig met een nostalgisch karakter. Voordeel is de enorme werkruimte en het lage chassis, waardoor je makkelijk contact hebt met je klant. Nadeel is dat zo’n Airstream heel wat weegt, dus bij een iets groter exemplaar red je het niet met je B-rijbewijs en moet de auto voor de caravan ook heel wat gewicht mogen trekken.

Verschillende leveranciers maken lichtgewicht aluminium varianten op de Airstream-caravan. Nog steeds die glimmende ‘silver bullet’-look, maar handzamer en met een beter draagvermogen.

Piaggio Ape

De Piaggio Ape is een licht voertuigje op drie wielen en komt uit Italië. De schattige Ape tovert al snel een glimlach op menig gezicht. Het compacte voertuig heeft een hoge aaibaarheidsfactor, is ontzettend compact en heel geschikt voor producten die niet veel ruimte nodig hebben om te bereiden, zoals koffie en broodjes. Een Piaggio Ape is, dat zal je niet verbazen, niet geschikt om lange afstanden mee af te leggen. Dan moet hij vervoerd worden op een aanhanger. Zet je hem als foodtruck in, dan werk je naast het voertuig en niet erin, daarvoor is hij te klein.

Bakfietsen

Om op te vallen hoeft een voertuig niet persé enorm te zijn. En met een bakfiets (of foodfiets) hoef je geen keuze te maken tussen nostalgisch en duurzaam. Ze zijn het alle twee!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.