Poffertjes: oer-Hollands genieten

Een jeugdsentiment die de meeste Nederlanders delen is de poffertjeskraam. Als klein kind zaten we in trance te kijken naar hoe het meisje achter de poffertjeskraam, het beslag met precisie in de gietijzeren gaatjes goot. Bij het omdraaien werd de goudbruine kleur van de poffertjes zichtbaar. Als ze eenmaal in het bakje zaten, ging de grote zeef met poedersuiker over de portie heen. Als laatste stap, de blokjes boter aan een houten stokje met een Nederlandse vlaggetje erop. Voordat je de eerste hap nam, was de boter al over de poffertjes heen gesmolten. Dit alles resulteerde in een warm, zoet en romig hapje.

Door: Sharona

07-05-2021

Oud Hollandse poffertjes

In 1734 waren er al poffertjes te vinden op de kermis in Amsterdam. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze goudgele lekkernijen zijn ontstaan. Het meest bekende verhaal is dat Franse kloosterbroeders zijn begonnen met het maken van poffertjes. De reden hiervoor was dat er tijdens de Franse revolutie een tekort was aan meel. De monniken moesten hierdoor experimenteren met andere soorten meel, zoals boekweitmeel, voor het maken van de hostie. Dit zijn de dunne witte koekjes die tijdens een mis op de tong worden gelegd.

Dit geëxperimenteer resulteerde in poffertjes, die men toentertijd ‘broedertjes’ noemde. Dit zou via marskramers, een ouderwets woord voor verkopers van kleine artikelen, en kermissen naar Nederland zijn gekomen

Iemand die een grote rol speelde voor de poffertjes in Nederland, is Leonard Corneille Dudok de Wit. Dit was een welvarende man die een speciaal fonds voor poffertjes opgericht heeft, genaamd: het L.C. Dudok de Wit's De Oud Hollandsche Poffertjes.

Sinds 1915 is er elk jaar een, door het fonds georganiseerde, poffertjesdag in Breukelen. Dit is op 3 oktober. Op deze dag kunnen basisschoolkinderen gratis poffertjes afhalen.

Oneindige populariteit

Poffertjes zijn nog steeds immens populair. In 2016 ging er in Australië zelfs een petitie rond om poffertjes te verbieden op festivals. Dit omdat ‘Dutch pancakes’ zorgden voor rijen van wel 50 meter lang. In Nederland staan er gelukkig wat kortere rijen voor de poffertjeskraam.

Het eten van poffertjes blijft iets speciaals voor ons. Dit is omdat we ze (meestal) niet vaak eten. Mensen zijn thuis sneller geneigd om pannenkoeken in plaats van poffertjes te maken. Om poffertjes te maken, heb je namelijk een speciale poffertjespan nodig. Deze pan hebben steeds minder mensen in hun keuken staan.

Poffertjes zijn een makkelijk hapje om te eten. Ze zijn namelijk precies groot genoeg voor één hap en worden gegeven in een klein bakje. Lopend poffertjes eten is dus makkelijker dan lopend andere zoete baksels eten, zoals pannenkoeken of wafels.

De plekken waar je poffertjes kan halen, zijn vaak ‘bijzondere’ plekken, waardoor veel mensen poffertjes associëren met ‘speciaal’. Poffertjes zijn vaak te vinden op braderieën, kermissen, foodtruck festivals en pretparken. In de loop der tijd kan je steeds vaker naast een ‘traditionele portie’, ook andere varianten vinden.

Variaties

Een bekende variant zijn de poffertjes met chocoladesaus of met warme kersen, maar door de jaren heen zijn er steeds spannendere toppings gekomen. Dit zorgt voor smaakdiepgang voor de liefhebbers, die een twist willen op de ouderwetse portie. Heb jij weleens poffertjes met gember, kokos of eetbare bloemen gegeten? Andere bijzondere toppings zijn: karamel, bosvruchtencouli of rozijnen. 

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.