Oud Hollandse poffertjes
In 1734 waren er al poffertjes te vinden op de kermis in Amsterdam. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze goudgele lekkernijen zijn ontstaan. Het meest bekende verhaal is dat Franse kloosterbroeders zijn begonnen met het maken van poffertjes. De reden hiervoor was dat er tijdens de Franse revolutie een tekort was aan meel. De monniken moesten hierdoor experimenteren met andere soorten meel, zoals boekweitmeel, voor het maken van de hostie. Dit zijn de dunne witte koekjes die tijdens een mis op de tong worden gelegd.
Dit geëxperimenteer resulteerde in poffertjes, die men toentertijd ‘broedertjes’ noemde. Dit zou via marskramers, een ouderwets woord voor verkopers van kleine artikelen, en kermissen naar Nederland zijn gekomen
Iemand die een grote rol speelde voor de poffertjes in Nederland, is Leonard Corneille Dudok de Wit. Dit was een welvarende man die een speciaal fonds voor poffertjes opgericht heeft, genaamd: het L.C. Dudok de Wit's De Oud Hollandsche Poffertjes.
Sinds 1915 is er elk jaar een, door het fonds georganiseerde, poffertjesdag in Breukelen. Dit is op 3 oktober. Op deze dag kunnen basisschoolkinderen gratis poffertjes afhalen.