Kosten voor een foodtruckeigenaar

Een foodtruckeigenaar koopt een goedkoop tweedehands truckje, pimpt hem leuk op en kan aan de slag… Toch?’ Dat het daar niet bij blijft, verbaast niemand. Maar met welke kosten heeft een foodtruckeigenaar te maken? We zetten het hier voor je op een rij. Voor jou als organisator van een evenement is het meteen een mooie lijst van aandachtspunten wanneer je een foodtruck boekt: ‘Zeg, hoe zit het met je verzekeringen?’

Door: Renate

07-05-2021

Kasboek

Een foodtruck is flexibel, uniek en maakt de lekkerste gerechten voor de gasten op je feest of event. Hoewel foodtruckcatering uiteindelijk vaak voordeliger is dan de inzet van traditionele catering, horen we af en toe opmerkingen als ‘goh, moet zo’n portie nou echt zoveel kosten?

De foodtruck

Het begint met de foodtruck zelf. Vaak geen geringe investering. Zo’n kekke Citroen HY of VW1 is hartstikke leuk, maar gezien hun leeftijd moet er mechanisch wel het een en ander aan vertimmerd worden om de truck bedrijfszeker te maken en de vluchtstrook te vermijden op weg naar een opdracht. Niet zelden wordt de zaag gezet in de carrosserie om een uitgifteluik te maken. Ten slotte wordt de truck gespoten in de gewenste kleur en/of voorzien van bestickering.

Onderhoud van de foodtruck

En daar staat ie dan te shinen. Helemaal kant en klaar. De kosten voor de foodtruck houden hier niet op helaas. Hij heeft regelmatig mechanisch onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Olie verversen, onderdelen vervangen, de jaarlijkse APK.

Na een modderig terrein of regenachtige dag moet er flink worden gesopt om de truck er weer fris en fruitig uit te laten zien. Er zijn brandstofkosten, voor de truck zelf en eventueel voor het aggregaat. De truck moet worden verzekerd, wat overigens niet altijd even eenvoudig is, en er moet wegenbelasting worden betaald.

In de foodtruck

En dan wil je nog kunnen koken! Elke foodtruck vraagt zijn eigen bereidingsapparatuur. Een oven, frituur, grill, bakplaat of een dure espressomachine. Werkruimte, koeling, opslag, water, afvoer, verlichting en eventueel afzuiging. Niets is standaard en alles moet worden ingebouwd.

Inkoop

Voor een gemiddeld evenement heeft de foodtruck heel wat bij zich. Het begint bij alle ingrediënten voor de gerechten. Logisch natuurlijk, die kosten heeft elke cateraar. Maar de foodtruckeigenaar moet net iets creatiever omspringen met zijn inkoop. Er wordt grotendeels gewerkt met verse producten en er moet dus kort van tevoren worden ingekocht. Gezien de beperkte ruimte aan boord van de foodtruck kan dat niet in grote hoeveelheden.

De foodtruck heeft geen gelegenheid voor het retour nemen van servies en bestek. Daarom wordt er gewerkt met disposables. Duurzaam en recyclebaar uiteraard. De foodtruckeigenaar sleept heel wat mee, elke keer weer. Bordjes, bestek, bekertjes, roerstaafjes en servetten.

Alles is mobiel

Wifi, kassasystemen, aanvoer van stroom en water. Alles is erop gericht om te kunnen werken op locatie. Uitdagend, maar dat maakt het ook juist zo leuk. Elke foodtruckeigenaar moet echt overal over nadenken. Hij moet inventief zijn en met slim bedachte oplossingen komen om zo op de vierkante meter te kunnen werken.

Dat maakt hem meteen een creatieve gesprekspartner voor jou als organisator. Je zult merken dat de foodtruckeigenaar graag met je meedenkt om samen met jou te zorgen voor een perfecte catering op je event.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.