Steeds meer suiker en E-nummers
Pas zo’n 10.000 jaar geleden is de mens begonnen met landbouw en veeteelt. We zijn op grote schaal granen gaan verbouwen, verwerken veel peulvruchten in producten en zijn koeien gaan melken. In de loop der jaren is suiker een zeer populair ingrediënt geworden en voegen we allerlei E-nummers toe om producten langer houdbaar te maken, meer smaak te geven of juist een betere kleur. Ons lichaam kan al deze veranderingen eigenlijk helemaal niet bijhouden. Voeding heeft enorm veel invloed op hoe we ons voelen. Inmiddels is wel bewezen dat suiker een boosdoener is en ook zuivel en te veel vlees worden steeds vaker als ‘slecht’ voor de mens bestempeld. Velen zweren daarom bij het Paleo dieet. Terug naar de basis en gebruik van puur en onbewerkt voedsel.
Veel voeding wordt steeds massaler geproduceerd. Daardoor bevatten voedingsmiddelen niet alleen steeds minder voedingswaarden, maar ook dieren worden volgespoten met hormonen en antibiotica waardoor wij deze middelen ook binnen krijgen. Die middelen zorgen er vervolgens voor dat ons lichaam het steeds zwaarder krijgt met het uitscheiden (ontgiften) van deze stoffen.
Het uitgangspunt bij Paleo is dat onze genen zich niet aanpassen op deze nieuwe manier van eten. We voelen ons daardoor vaak moe, krijgen last van allerlei kwaaltjes, hebben een tekort aan vitaminen en steeds meer mensen kampen met overgewicht. Dus, wat mag je dan wel en wat mag je niet eten?