Eten volgens het Paleo dieet - terug naar de oertijd

Vroegah… Maar dan echt heel, heel lang geleden was er geen chocolade, geen yoghurt en geen pizza of frisdrank. De oermens moest op jacht om voedsel te verzamelen. Hun maaltijden bestonden voornamelijk uit groenten, fruit, noten en zaden en af en toe wat vlees of vis. Vandaag de dag wordt het steeds populairder om weer terug te gaan naar deze manier van eten. 

Door: Ruby

24-01-2022

Steeds meer suiker en E-nummers

Pas zo’n 10.000 jaar geleden is de mens begonnen met landbouw en veeteelt. We zijn op grote schaal granen gaan verbouwen, verwerken veel peulvruchten in producten en zijn koeien gaan melken. In de loop der jaren is suiker een zeer populair ingrediënt geworden en voegen we allerlei E-nummers toe om producten langer houdbaar te maken, meer smaak te geven of juist een betere kleur. Ons lichaam kan al deze veranderingen eigenlijk helemaal niet bijhouden. Voeding heeft enorm veel invloed op hoe we ons voelen. Inmiddels is wel bewezen dat suiker een boosdoener is en ook zuivel en te veel vlees worden steeds vaker als ‘slecht’ voor de mens bestempeld. Velen zweren daarom bij het Paleo dieet. Terug naar de basis en gebruik van puur en onbewerkt voedsel.

Veel voeding wordt steeds massaler geproduceerd. Daardoor bevatten voedingsmiddelen niet alleen steeds minder voedingswaarden, maar ook dieren worden volgespoten met hormonen en antibiotica waardoor wij deze middelen ook binnen krijgen. Die middelen zorgen er vervolgens voor dat ons lichaam het steeds zwaarder krijgt met het uitscheiden (ontgiften) van deze stoffen.

Het uitgangspunt bij Paleo is dat onze genen zich niet aanpassen op deze nieuwe manier van eten. We voelen ons daardoor vaak moe, krijgen last van allerlei kwaaltjes, hebben een tekort aan vitaminen en steeds meer mensen kampen met overgewicht. Dus, wat mag je dan wel en wat mag je niet eten?

Producten die je beter kunt vermijden

Eigenlijk is het vrij simpel. Vraag jezelf eens af of ze bepaald voedsel ook al in de oertijd aten. Er valt dan al veel af. Denk aan zuivelproducten, suiker of snoep (ook kunstmatige zoetstoffen), kant en klare gerechten, granen en producten als brood, pasta en aardappels, frisdrank en peulvruchten zoals bonen, pinda’s en linzen.

Maar peulvruchten zijn toch best gezond, denk je nu waarschijnlijk. En ze bevatten veel eiwitten wat goed is als je niet zoveel vlees en zuivel eet. Maar peulvruchten bevatten ook heel veel andere stofjes zoals fytaten, lectines en saponinen. En deze stoffen zijn (in grote hoeveelheden) niet zo goed voor ons als mens. Daarom worden peulvruchten ook afgeraden bij het Paleo dieet.

Producten die wel goed passen binnen Paleo

Binnen dit dieet vind je vooral heel veel groenten en fruit terug. Maar ook gevogelte, vlees, vis en schelpdieren. Ook eieren zijn toegestaan. Voor het gebruik van vetten en oliën is het vooral plantaardig, dus avocado-olie, kokosolie, ghee of geklaarde boter of olijfolie.

Houd bij alles in gedachten; biologisch, grasgevoerd, natuurlijk en onbewerkt. Herhaal dit als een soort mantra, dan zit je altijd goed.

Steeds meer Paleo

Het is natuurlijk even wennen, maar wie weet reageert jouw lichaam hier wel ontzettend goed op. Terug naar de basis lijkt bijna onmogelijk met zoveel ontwikkelingen in de voedingsindustrie en supermarkten die uitpuilen van de nieuwste producten en smaken. Toch lopen er al jaren onderzoeken die aantonen dat al dat ‘nieuwe’ voedsel niet echt gezond voor ons is. De laatste jaren verkrijgt Paleo dan ook steeds meer bekendheid. Het wordt ook wel gelinkt aan een koolhydraatarm dieet en zou daarom ook gewichtsverlies kunnen bevorderen. Paleo is niet per se bedoeld om af te vallen, wel om lekkerder in je vel te zitten.

Toch zie je het Paleo menu nog niet direct terug in restaurants, catering óf foodtrucks. Tijdens mijn zoektocht naar een foodtruck die eten serveert dat past binnen een Paleo leefwijze, kwam ik er in Nederland eigenlijk maar één tegen. In Amerika is de lijst al wat langer, maar zijn ze ook nog schaars. Wellicht een gat in de markt? Met een toenemende interesse in gezondheid en een fitte lifestyle is er in ieder geval een markt voor. Er zijn ook steeds meer evenementen gericht op sport en welzijn. Daar zou een Paleo foodtruck echt niet misstaan. Wel vind je meer resultaat wanneer je zoekt op gezonde gerechten bij foodtrucks of de termen koolhydraatarm, vegetarisch of plantaardig.

PUZZLES Foodtruck

PUZZLES is krachtvoer op wielen. Met hun 100% vegetarische foodtruck rijden ze het hele land door om je kennis te laten maken met hun powerfood. Ze geloven in clean eating en de kracht van groente. Op het menu staan verrassende, gezonde en vooral hele lekkere gerechten. Alles wat ze voor je bereiden is ontwikkeld om je kracht en energie te geven. Natuurlijk gebruiken ze hiervoor alleen pure, duurzame en zoveel mogelijk biologische producten.

Volgens PUZZLES moet alles wat je eet kracht geven. Daarnaast moet je blij worden van wat je eet. Daarom koken ze vegetarisch en puur natuur, met groenten in de hoofdrol. Goed voor je lijf én je geest. En het sluit ook nog helemaal aan bij de Paleo leefstijl.

Graag laten ze je hun groen(t)e smoothies en powersnacks proeven. En vergeet vooral de beroemde quinoa burger niet!

Je vindt de foodtruck op diverse foodfestivals door heel Nederland. Organiseer je zelf een (gezond) evenement, festival of bruiloft? Dan kun je ze inhuren voor catering op locatie.

Lees meer over PUZZLES.

Yolomi Food

Gezond hoeft niet altijd alleen maar groenvoer te zijn. Een basis van veel groenten en fruit is heel belangrijk, maar je kunt best wat lekkere smaakversterkers toevoegen. Bij Yolomi serveren ze gezonde gerechten en snacks, maar met heerlijke ingrediënten die verder gaan dan wat sla, avocado en quinoa. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke courgettespaghetti met bacon of Parmezaanse kaas, hier kan een vette hamburger qua smaak niet aan tippen.

Met ervaring op festivals, huwelijksfeesten en bedrijfsfeesten kunnen ze je een zorgeloze en vooral snelle bediening beloven voor 50 tot 200 personen. Ben je met meer, dan schakelen ze een tweede foodtruck in. Ben je met minder, dan leveren ze graag gerechten ter plaatse met de catering.

Ben jij op zoek naar bijzondere, maar gezonde gerechten voor jouw evenement? Yolomi voorziet in zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten. Eten volgens de Paleo richtlijnen? Ook dat is bespreekbaar.

Lees meer over Yolomi Food.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.