Een koffietruck zonder barista?

We noemen het vaker in onze blogs: bij foodtrucks gaat het om kwaliteit en beleving. Topnotch eten en drinken in een vrolijke festivalsfeer waar je blij van wordt. Met een koffietruck hebben je gasten een ware koffiebeleving dankzij de fijne retro uitstraling, kwalitatief uitstekende koffie, verschillende soorten melk én de onmisbare barista die precies weet wat hij doet. Dus nee, een koffietruck kan wat ons betreft niet zonder een barista en we vertellen je graag waarom.

Door: Renate

07-05-2021

Barista koffiezetapparaat

Barman

Barista is het Italiaanse woord voor barman. Dus niet iemand die alleen koffie schenkt. Maar in de vele espressobarretjes die Italië rijk is, was dit in de praktijk de drank die de hele dag werd geschonken. De term barista wordt inmiddels in de hele branche wereldwijd gebruikt voor een professionele koffiespecialist.

Kennis over koffie

Een goede barista kent zijn (of haar) koffie. Hij weet wat een goede koffieboon is en hoe hij daar de beste koffie uit haalt. Hij heeft ontzettend veel kennis van de herkomst en kwaliteit van koffiebonen, van het extractieproces, de maling en de bereiding van koffie. Hij kent de geheimen van een perfecte espresso en fluffy melkschuim. Een flat white, een ristretto, een latte of een cortado? Name the word en een barista weet genoeg en kan aan de slag.

Latte Art

Kunst met melk

Elke ervaren barista weet mooie figuren te maken in de opgeschuimde melk van een lekkere koffie met de zogenaamde latte art. En laten we eerlijk zijn, zo’n mooi hart bovenop je cappuccino is een leuke extra. De gemiddelde barista wordt overigens liever gecomplimenteerd met de smaak van zijn koffie dan het feit dat hij zulke leuke figuurtjes kan maken ;-).

Vegan

De vegan trend die we steeds vaker zien in het aanbod van foodtrucks, vind je ook terug in coffee trucks. Niet iedereen wil of kan melk afkomstig van een dier drinken. Een barista heeft dan ook een behoorlijke melkkennis en biedt verschillende plantaardige varianten. Niet elke plantaardige melksoort is geschikt voor een goede schuimlaag, maar met havermelk en sojamelk maakt een barista een prachtige dot opgeklopte melk voor in je cappuccino.

Beleving en entertainment

Het leukste aan een barista is echter dat hij zo’n gepassioneerde koffieliefhebber is en dat ook uitstraalt. Voor elke kop koffie voert de barista een ambachtelijke minishow op die ontzettend leuk is om naar te kijken. Met een stralende lach en vaak gekleed in stijl. En dat is toch een stuk leuker dan een doorsnee kop uit een Nespressomachine.

De barista beantwoordt met liefde de meest uiteenlopende vragen van klanten over koffie en hun oorsprong. De kenmerken van een Ethiopische of een Colombiaanse boon? Het verschil tussen een natte en een droge cappuccino? De barista legt het met verve uit. Daarnaast maakt hij graag een praatje, als de drukte het toelaat.

Kortom, met een koffietruck met barista’s haal je niet alleen een goede koffiebar naar je event, maar ook een stuk passie en entertainment van koffiespecialisten die hun grote liefde graag uitdragen.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.