Deze 5 foodtrucks ademen duurzaamheid

Staat voor jou duurzaamheid hoog op je lijstje of organiseer je een event waarbij duurzaamheid een hoofdrol speelt, dan houd je hier natuurlijk rekening mee tijdens het boeken van een foodtruck.

Door: Ruby

23-04-2021

Manic Organic Duurzame Foodtruck

Een stap verder...

Foodtrucks kunnen best belastend zijn voor het milieu, maar gelukkig zijn er veel punten waarop een foodtruck kan verduurzamen. We zien al regelmatig biologische producten en duurzame ingrediënten of gerechten terug bij onze foodtrucks. Dat is een mooi begin! Toch is er nog veel meer wat je kunt doen om duurzaam te ondernemen met je foodtruck. We laten je vijf foodtrucks zien die dit al heel goed begrijpen en nét een stapje verder gaan dan alleen een verantwoorde keuken.

De eetfabriek

De foodtruck van De Eetfabriek is eerder een mobiel restaurant te noemen. Zij serveren gerechten vanuit een open keuken in een omgebouwde trailer. Rondom de foodtruck hebben ze een terras met zitplaatsen en ook op het dak van de trailer kun je eten. De trailer is gedecoreerd met hout uit de boomgaard van Wim Stoker, waar ook de sappen vandaan komen die op het menu staan.

Het menu is zeer uitgebreid en volledig biologisch. Er is ook een smaakkaart waarop de verschillende lokale ingrediënten en hun oorsprong staan.

Alle disposables zijn duurzaam en biologisch afbreekbaar, dus geen plastic afval dat overblijft. En over afval gesproken, ook het eten dat overblijft verspillen zij niet. Dit belandt namelijk niet in de prullenbak. De Eetfabriek gebruikt deze producten om een 3-gangen maaltijd mee samen te stellen die je kunt bestellen in het ‘Statement Restaurant’. Die bevindt zich dan weer op het dak van de trailer.

De Eetfabriek op een festival

ManicOrganic

Laurens van Luin van ManicOrganic neemt duurzaam ondernemen heel serieus en voert dit door tot in de kleinste details van de gerechten, productie en bedrijfsvoering. ManicOrganic maakt met elk event de wereld mooier en eerlijker en hoopt zo ook anderen te inspireren om duurzaam te ondernemen.

Toen Laurens begon, was hij op zoek naar biologische producten, maar dat ging na enig onderzoek al snel over in biologisch én vegetarisch. De producten zijn van goede komaf en hij werkt alleen samen met partners die ook duurzaam ondernemen. 

De eerder genoemde details vind je terug in de verpakkingen waarin het eten wordt geserveerd, want ook die zijn duurzaam en gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Net als de bedrijfskleding trouwens.

Aan voedselverspilling doet ManicOrganic ook niet. Laurens houdt zich aan een strakke planning qua inkoop, maar als er dan toch dingen overblijven dan gebruikt hij dat om soepen, salades, sauzen, dressings of siropen van te maken. Gerechten die overblijven gaan naar mensen die dit goed kunnen gebruiken in bepaalde wijken van Rotterdam en Den Haag.

De foodtruck rijdt op groen gas en maakt gebruik van zonnepanelen. Helaas zijn alleen zonnepanelen nog niet voldoende om alles te laten draaien.

Tot slot bekommert ManicOrganic zich ook om het maatschappelijk belang van werk. Zij nemen daarom mensen aan die ergens anders moeilijk aan werk komen.

Manic Organic Duurzame Foodtruck

Holy Dogs

Zelfs een hotdog hoeft niet onverantwoord of ongezond te zijn, is het motto van Holy Dogs. Zij serveren hot dogs met verschillende toppings vanuit een retro Amerikaanse foodtruck óf vanuit een bakfiets (wel zo milieuvriendelijk).

Alle producten komen van lokale leveranciers. Zo weten ze precies hoe de producten gemaakt worden en tegelijkertijd levert dit veel minder uitstoot omdat het transport korter is. De broodjes zijn gemaakt door een echte biologische bakker en - je raadt het al -  zijn 100 % biologisch en dagvers. Net als de hot dogs. Deze zijn gemaakt van biologische kip. Dit is minder belastend voor het milieu dan het produceren van rundvlees. Maar het blijft vlees. Daarom wordt momenteel ook gewerkt aan een eigen vegetarische hotdog.

Naast de producten houdt Holy Dogs zich ook erg bezig met groene energie. Ze zijn gevestigd in een "e-unit", het eerste bedrijfspand met een A ++++ energielabel en een ijswaterbad centrale. Ze wekken daar hun eigen energie op met zonnepanelen en windmolens die ze als het even kan ook gebruiken in de foodtruck. Dan doen ze met behulp van de pop-up batterijen van Wattsun. Een nieuw compact batterijsysteem waarop je 220V apparaten kunt aansluiten.

Bij Holy Dogs zitten ze niet stil. Het volgende project is gericht op het integreren van een collega met een achterstand op de arbeidsmarkt. Duurzaamheid is meer dan voedsel en milieu.

Holy Dogs op een festival

The Real Gentlemen

Food met een verhaal. Dat is The Real Gentlemen. Wanneer je deze foodtruck inhuurt, krijg je de volledige experience, not just the food. Wat betreft het eten en dan voornamelijk het vlees, hebben ze strikte eisen. De kwaliteit moet goed zijn, de dieren moeten een goed leven hebben gehad en de producten komen het liefst van lokale leveranciers. Producten hebben dan geen foodmiles afgelegd en dat is minder belastend voor het milieu.

Maatschappelijk belang zit hem niet alleen in eten. De mannen die komen werken voor The Real Gentlemen gaan eerst naar de Gentleman Acadamy, de plek waar jongens een heer worden. Voor de complete ervaring werken ze uitsluitend met heren die weten wat stijl inhoudt, die weten hoe ze netjes met vrouwen omgaan en die kunnen meepraten over maatschappelijke kwesties en actuele zaken.

Ook dragen ze hun steentje bij door samen te werken met goede doelen. De mannen zijn recent bijvoorbeeld een dagje op stap geweest met Het Ouderenfonds.

The Real Gentlemen

5. Frituur Marco

Ook bij onze zuiderburen in België staat duurzaamheid op de agenda. Frituur Marco serveert de lekkerste frieten en snacks. Al dat gefrituur levert natuurlijk wel veel oud frituurvet op. Dit laat Marco ophalen door een bedrijf dat het omzet naar biobrandstof.

Maar dat is niet het enige. Iedere dag streven zij ernaar om zo duurzaam en ecologisch mogelijk te ondernemen. Zo werken ze uitsluitend met groene energie, kopen hun producten in bij lokale boeren en gebruiken ze ecologische verpakkingen (bruin craftpapier en karton). Op korte termijn willen ze graag overstappen naar een 100% plasticvrije verpakking.

Al het afval, of het nou plasticvrij is of niet, nemen ze weer met zich mee. Ze hebben voldoende containers om het afval in te verzamelen en scheiden dit op de juiste manier voordat ze het afvoeren. 

Mobiele frituur Marco

Tips?

Wat de Eetfabriek en ManicOrganic doen is geweldig. Maar ook als je niet tot in de vezels verduurzaamt, helpt ieder initiatief. Stap voor stap in je proces bekijken hoe je dingen duurzamer kunt aanpakken, zoals Frituur Marco en Holy Dogs dat doen, zou een voorbeeld moeten zijn voor iedere foodtruck. Als zelfs fastfood foodtrucks deze handschoen oppakken, waar wacht de rest dan op?

Weet jij nog een duurzame foodtruck die niet in dit artikel mag ontbreken? Laat het ons weten!

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.