Een beetje voor de hand liggend natuurlijk, maar een goed begin is het halve werk. Duurzaam eten en drinken is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Het gaat hierbij om natuurbehoud, milieu en klimaat, dierenwelzijn en eerlijke handel (fair trade).
Er zijn ontzettend veel punten waar je rekening mee kunt houden als je wilt verduurzamen met je producten en ingrediënten. Koop bijvoorbeeld alleen de merken in die ook verantwoord ondernemen. Dat zijn er tegenwoordig al best een hoop. Gelukkig zijn er ook al veel biologische producten te verkrijgen. En wist je dat lokale of seizoensgebonden producten ook heel duurzaam zijn?
Vegetarisch of veganistisch menu
Je kunt eenvoudig verduurzamen met je eten door meer vegetarische of veganistische gerechten op de menukaart te zetten. Hoe minder dierlijke producten, hoe beter. Vlees en zuivel zijn namelijk verantwoordelijk voor meer dan de helft van de schadelijke broeikaseffecten van de Nederlandse landbouw. Rundvlees en kaas zijn de grootste boosdoeners. Er ontstaat namelijk een krachtig broeikasgas (methaan) tijdens de spijsvertering van koeien.
Minder vlees eten en dit vervangen door peulvruchten, noten en vis is daarom goed voor het milieu. Ook rundvlees vervangen door kip levert al een flinke bijdrage. Iets om over na te denken dus bij het opstellen van je menukaart. Als jouw keuken echt niet zonder (rund)vlees kan, lees dan nog even verder.
Biologische producten
Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Doordat er minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is er minder watervervuiling en minder verzuring van de bodem. Mooi meegenomen is dat het eten van biologische groenten of fruit daardoor ook gezonder is.
Vlees dat op een biologische manier wordt geproduceerd, is duurzaam omdat de dieren een beter leven hebben gehad dan de dieren uit de bio-industrie. Er wordt dus rekening gehouden met het welzijn van de dieren.
Tegenwoordig is er enorm veel keuze uit biologische producten. Het is dus een kleine moeite om hier rekening mee te houden, met een groot effect.
Lokale producten
Dierlijke producten kopen bij een lokale boer of aanbieder, betekent automatisch dat je het niet koopt bij een fabrieksboerderij. Dit heeft drie voordelen met betrekking tot duurzaamheid:
· De dieren hebben een beter leven.
· Het vermindert de transportkosten en bijkomende effecten omdat de producten een minder grote afstand hoeven af te leggen. Je beperkt hiermee de co2 uitstoot.
· Je steunt de gemeenschap en lokale bedrijven.
Seizoensgebonden producten
Het gebruik van seizoensgebonden producten vermindert energieverbruik. Wanneer jij buiten het seizoen om bepaalde producten vraagt, betekent dit dat deze worden gekweekt in kassen die veel energie verbruiken. Bijkomend voordeel is dat het goedkoper is om producten te kopen die binnen het seizoen voorhanden zijn, plus het stimuleert je om creatief na te denken over je menukaart. Als dat geen win-win situatie is.