Hoe verduurzaam je je foodtruck?

Je hebt één grote droom en dat is om ooit je eigen foodtruck te hebben. Of misschien heb je die droom al verwezenlijkt en heb je er al één (of twee). Droom je daarnaast ook van een betere wereld, dan heb je je vast wel eens afgevraagd wat je zoal kunt doen om je foodtruck en alles daaromheen duurzaam te maken.

Door: Ruby

07-05-2021

Hotdog Frietjes In Karton

Een festival of culinair evenement, we verlangen er in deze coronatijden allemaal naar. Gezellig borrelen of dansen met je vrienden. Hoe gezellig dat ook is, ongemerkt laten dit soort evenementen toch een grote ecologische voetafdruk achter. Wat dacht je van de vervuilende uitlaatgassen, het plastic afval dat de bezoekers lukraak op de grond gooien en al het eten dat niet verkocht wordt en vervolgens in de prullenbak verdwijnt. Dat kan gelukkig anders!

In dit artikel nemen we je mee en laten maar liefst negen punten zien waar je aandacht aan kunt besteden om je foodtruck duurzaam te maken. Misschien lukt het niet om op alle punten te verduurzamen, maar hé, je moet natuurlijk ergens beginnen. Hopelijk pik je er wat ideeën uit waar je wél mee aan de slag kunt.

Duurzaamwat?

Duurzaamheid is - gelukkig - al jaren een veelgehoorde term. Maar wat houdt het nou precies in? Als je het hebt over een duurzaam product dan betekent dit dat het product is geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast.

Heb je het over duurzaam ondernemen, dan is het belangrijk dat de onderneming bij het uitvoeren van de kerntaken rekening houdt met het klimaat & milieu en de sociale context, dus het welzijn van mens en dier.

Duurzaamheid gaat veel verder dan alleen biologisch eten serveren. Wees creatief en wie weet gaan jouw ideeën nog veel verder dan de tips die wij je hier geven!

Een duurzame foodtruck, hier kun je op letten

Wat goed dat je op zoek bent naar ideeën om jouw foodtruck te verduurzamen. Brandstof Events is groot voorstander van duurzaamheid. We vinden het altijd heel leuk om te zien dat foodtrucks hier aandacht aan besteden. Om jullie een beetje te inspireren, komen hier onze negen aandachtspunten en bijbehorende tips.

1. Duurzaam eten en drinken

Een beetje voor de hand liggend natuurlijk, maar een goed begin is het halve werk. Duurzaam eten en drinken is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu. Het gaat hierbij om natuurbehoud, milieu en klimaat, dierenwelzijn en eerlijke handel (fair trade).

Er zijn ontzettend veel punten waar je rekening mee kunt houden als je wilt verduurzamen met je producten en ingrediënten. Koop bijvoorbeeld alleen de merken in die ook verantwoord ondernemen. Dat zijn er tegenwoordig al best een hoop. Gelukkig zijn er ook al veel biologische producten te verkrijgen. En wist je dat lokale of seizoensgebonden producten ook heel duurzaam zijn?

Vegetarisch of veganistisch menu

Je kunt eenvoudig verduurzamen met je eten door meer vegetarische of veganistische gerechten op de menukaart te zetten. Hoe minder dierlijke producten, hoe beter. Vlees en zuivel zijn namelijk verantwoordelijk voor meer dan de helft van de schadelijke broeikaseffecten van de Nederlandse landbouw. Rundvlees en kaas zijn de grootste boosdoeners. Er ontstaat namelijk een krachtig broeikasgas (methaan) tijdens de spijsvertering van koeien.

Minder vlees eten en dit vervangen door peulvruchten, noten en vis is daarom goed voor het milieu. Ook rundvlees vervangen door kip levert al een flinke bijdrage. Iets om over na te denken dus bij het opstellen van je menukaart. Als jouw keuken echt niet zonder (rund)vlees kan, lees dan nog even verder.

Biologische producten

Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Doordat er minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is er minder watervervuiling en minder verzuring van de bodem. Mooi meegenomen is dat het eten van biologische groenten of fruit daardoor ook gezonder is.

Vlees dat op een biologische manier wordt geproduceerd, is duurzaam omdat de dieren een beter leven hebben gehad dan de dieren uit de bio-industrie. Er wordt dus rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

Tegenwoordig is er enorm veel keuze uit biologische producten. Het is dus een kleine moeite om hier rekening mee te houden, met een groot effect.

Lokale producten

Dierlijke producten kopen bij een lokale boer of aanbieder, betekent automatisch dat je het niet koopt bij een fabrieksboerderij. Dit heeft drie voordelen met betrekking tot duurzaamheid:

· De dieren hebben een beter leven.

· Het vermindert de transportkosten en bijkomende effecten omdat de producten een minder grote afstand hoeven af te leggen. Je beperkt hiermee de co2 uitstoot.

· Je steunt de gemeenschap en lokale bedrijven.

Seizoensgebonden producten

Het gebruik van seizoensgebonden producten vermindert energieverbruik. Wanneer jij buiten het seizoen om bepaalde producten vraagt, betekent dit dat deze worden gekweekt in kassen die veel energie verbruiken. Bijkomend voordeel is dat het goedkoper is om producten te kopen die binnen het seizoen voorhanden zijn, plus het stimuleert je om creatief na te denken over je menukaart. Als dat geen win-win situatie is.

2. Zorg dat je eten niet hoeft weg te gooien

Voedselverspilling is natuurlijk hartstikke zonde en op alle fronten niet duurzaam. Voorkomen is beter dan genezen, alhoewel we ook vast nagedacht hebben over oplossingen voor als je dan toch nog wat eten overhoudt. Maar laten we beginnen met het voorkomen van eten weggooien.

Goed inkopen

Het klinkt zo logisch, maar het is niet altijd makkelijk. Plannen. De één is er beter in dan de ander. Vind je het lastig om zelf een inschatting te maken, vraag dan of iemand met je meekijkt. Het is natuurlijk altijd handig om te informeren hoeveel gasten er worden verwacht en je te verdiepen in de gelegenheid. Je zult zien dat naarmate je meer ervaring hebt met je foodtruck, het inschatten van de voorraad ook steeds makkelijker gaat.

Bied verschillende portiegroottes aan

We kennen het allemaal. Soms zijn onze ogen groter dan onze maag en raken we enthousiast van al het lekkers dat er te koop is. Resultaat, we bestellen te veel en de helft van het eten belandt in de prullenbak. Voorkom dat jouw klanten hun eten weggooien en bied ze verschillende portiegroottes aan. Zo kan de hongerige leeuw voor een uitgebreide hap gaan en kiest iemand anders misschien liever voor een snackje.

Houd je menukaart beperkt

Een gevarieerde menukaart zorgt voor veel inkoop met uiteindelijk het risico dat niet alles op gaat. Het is trouwens ook onhandig om zoveel verschillende producten op voorraad te hebben in zo’n kleine foodtruck. Beperk je menukaart daarom tot een paar gerechten, dat maakt het voor de twijfelaars onder ons ook een stuk makkelijker om iets te kiezen. Voorkom je meteen geïrriteerde blikken in een lange wachtrij.

Kies ingrediënten die je kunt hergebruiken

Wanneer je de menukaart opstelt, moet je over veel dingen nadenken. We hebben het al gehad over de keuze voor wel of geen dierlijke producten, portiegroottes en het aantal verschillende gerechten dat je aanbiedt. En dan ben je er dus nog niet, want het is ook zeker de moeite waard om eens goed na te denken over de ingrediënten die je gebruikt. Stel jezelf de vraag, kan ik het gerecht of bepaalde losse ingrediënten invriezen of hergebruiken?

Geef overgebleven maaltijden weg

Uiteraard komt het voor dat je aan het einde van de dag wat eten overhoudt. Gelukkig hoeft de eindbestemming niet meteen de kliko te zijn. Er zijn namelijk genoeg mensen die je blij kunt maken met je gerechten. Benieuwd wat je met het overgebleven eten kunt doen? Lees dan ons artikel Eten weggooien is natuurlijk zonde! Met deze tips maak je iedereen blij.

3. Ga creatief om met je afval

Probeer van al je producten zo veel mogelijk te gebruiken en zo min mogelijk weg te gooien. Je ontkomt er natuurlijk niet aan dat je tijdens het bereiden van de gerechten afval produceert dat bestemd is voor de prullenbak. Maar waarom weggooien als je er nog andere dingen mee kunt doen?

Gebruiken voor compost

Zorg in ieder geval dat je het afval op de juiste manier scheidt. Groente-, fruit- en tuinafval wordt namelijk gecomposteerd. Dit is voordelig voor het milieu omdat het afval zo niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden en dat scheelt een hoop co2 uitstoot. Daarnaast is de ontwikkeling van compost energiezuinig in tegenstelling tot het produceren van chemische meststoffen. Wist je dat er wormenhotels bestaan? De wormen zetten het gft-afval om in compost.

Bekijk binnen jouw Gemeente of er zo’n wormenhotel staat of wat de mogelijkheden zijn voor het inbrengen van gft-afval.

Zet frituurvet om in biodiesel

Je staat soms nog versteld van wat je allemaal met afval kunt doen. Gebruik je bijvoorbeeld frituurvet in je foodtruck, dan kun je dit op laten halen door Olthuis Recycling. Zij recyclen namelijk gebruikt frituurvet tot UCOME (Used Cooking Oil Methyl Ester), ook wel biodiesel genoemd. Dit is één van de schoonste alternatieve brandstoffen voor de transportsector en stoot ruim 80 % minder broeikasgassen uit dan conventionele, fossiele diesel.

Het werkt heel simpel, je kunt namelijk via hun ophaalapp een seintje geven dat je een volle ton hebt staan. Zij komen het vervolgens ophalen en je krijgt er nog voor betaald ook.

Hergebruik je afval

Naast recyclen kun je misschien nog wel meer dingen bedenken die je met het afval kunt doen. Neem bijvoorbeeld de Banaanhangwagen. Vanuit deze foodtruck serveren ze allerlei gerechten met banaan. De klant kiest zelf of hij zijn bananenschil inlevert of zelf mee naar huis neemt. Nu denk je misschien, waarom zou ik een bananenschil mee naar huis nemen? Maar de Banaanhangwagen heeft een aantal leuke tips voor het gebruiken van een bananenschil. Je kunt er namelijk je schoenen mee poetsen of gebruiken om kleine wondjes mee te verzorgen. Lever je de schil toch liever in, dan maken zij er compost van.

Aan jou de uitdaging om iets inventiefs te bedenken voor het restafval van jouw foodtruck!

4. Zorg dat je klanten hun afval kwijt kunnen

Je hebt het vast wel eens gezien, een festivalterrein na afloop. De grond bezaaid met plastic afval. Uiteraard ben jij met je foodtruck niet verantwoordelijk voor het gehele festivalterrein, maar je kunt er op zijn minst voor zorgen dat jouw klanten hun afval kwijt kunnen.

Simpelste manier; zet afvalbakken neer bij je truck en zorg dat deze regelmatig geleegd worden zodat iedereen zijn afval erin kwijt kan.

Bang dat er toch onnodig afval op de grond belandt? Denk dan eens na over een actie waarmee je het publiek stimuleert om hun afval in te leveren. Bijvoorbeeld teruggave van een muntje bij inlevering van het afval.

5. Gebruik milieuvriendelijke disposables om je eten in te serveren

De voorgaande punten gingen over afval en hoe je daar duurzaam mee om kunt gaan. Dat er afval ontstaat, daar ontkom je niet aan. Gelukkig heb je tegenwoordig wel invloed op wat voor soort afval je produceert. Het is namelijk helemaal niet meer nodig om je gerechten en producten in plastic te serveren. Sterker nog, per 3 juli 2021 geldt er een officieel verbod op wegwerpplastic als bekers/glazen, bordjes, bestek en rietjes.

Kies dus voor duurzame disposables. Er zijn inmiddels al flink wat bedrijven die wegwerpproducten aanbieden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Hernieuwbaar betekent dat je een product maakt van restafval of onuitputtelijke grondstoffen.

Karton

Karton is organisch en 100% afbreekbaar. Je kunt het voor veel verschillende vormen verpakking gebruiken, het is stevig en oogt natuurlijk. De lijm en inkt die wordt gebruikt voor het verpakken en bedrukken, is ook verkrijgbaar op natuurlijke basis.

Suikerriet

Nadat de suikerhoudende sappen uit het riet zijn gehaald, blijven er vezels over. Van die vezels maken ze tegenwoordig papier en materiaal waar je borden en bestek van kunt maken. Suikerriet is een afvalproduct aangezien suikerriet niet voor het papier maar voor de productie van suiker wordt geplant. De hernieuwbaarheid van suikerriet is dan ook groter dan die van hout.

Palmblad

Wanneer het palmblad van de boom is gevallen, laten ze het drogen en vervolgens persen ze het in de vorm van een bepaald product. Het afgevallen blad is restafval en niet geplukt voor de productie. Palmblad is 100 % composteerbaar en kan bij het gft-afval.

Bioplastic

Je hebt twee verschillende soorten bioplastic, namelijk PLA (Polylactide) en CPLA. PLA wordt geproduceerd op basis van maiszetmeel en wordt ook wel melkzuur genoemd. De suikerdextrose uit de maisplant wordt namelijk gefermenteerd en omgezet in melkzuur. Dit zetten ze weer om in polymeren. PLA wordt afgebroken in biologische compostering systemen. CPLA wordt gemaakt van het zetmeel uit de cassavewortel.

6. Voer duurzaamheid ook door in je bedrijfskleding

Als je dan toch zo lekker duurzaam bezig bent, kijk dan ook eens met een kritische blik naar je bedrijfskleding. Niet alleen de materialen, maar ook de manier waarop het geproduceerd is kan bijdragen aan een duurzamere wereld.

Heb je het over circulaire bedrijfskleding, dan heb je het over ultiem duurzaam. Er wordt niet alleen goed nagedacht over het materiaal, ook het productieproces is eerlijk en ethisch verantwoord. De gebruikte materialen zijn duurzaam. Er wordt gekeken naar de grondstoffen, hoe deze geproduceerd worden en of ze composteerbaar zijn. Het materiaal kan ook gerecycled zijn of uit een oude collectie komen.

Er zijn al best wat aanbieders van dit soort duurzame bedrijfskleding. Tip: Google maar eens op ‘circulaire bedrijfskleding’.

7. Probeer energieverbruik te verminderen

Duurzame energie, groene energie of hernieuwbare energie is energie die het milieu niet belast. Denk hierbij aan biomassa, waterkracht, windenergie, zonne-energie en aardwarmte.

Het is nog vrij lastig om een foodtruck helemaal op duurzame energie te laten draaien. Zonnepanelen leveren met matig zonlicht te weinig energie op om alle apparatuur te voorzien. Toch kun je wel rekening houden met een aantal andere dingen.

Koken op gas

Wanneer het niet mogelijk is om op de locatie gebruik te maken van groene stroom, dan is koken op (bio)gas ook een goede optie. Er zijn gasgestookte fornuizen, ovens en frituurtoestellen te koop.

Het gebruik van elektrische apparatuur met stroom uit aggregaten is de minst milieuvriendelijke optie.

Grootte van de aggregaat

Kijk kritisch naar de pieklasten die je hebt en de grootte van je aggregaat. Hoe groter de aggregaat, hoe vervuilender dit is. Wanneer je bijvoorbeeld al je apparatuur verspreid opstart, heb je al een lagere pieklast en volstaat dus een kleinere aggregaat die minder diesel verbruikt.

Wattsun

Wil je liever helemaal geen aggregaat gebruiken, kijk dan eens naar de pop-up batterijen van Wattsun. De Wattsun is stil en stoot geen CO2, stikstof en fijnstof uit. Dit zorgt voor een gezondere werkomgeving en is beter voor het milieu. Je laadt ze op (met groene stroom) en neemt ze mee. Vervolgens sluit je de apparatuur hierop aan. Afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt, kun je meerdere batterijen op elkaar stapelen.

Energiezuinige apparatuur en LED verlichting

Bij het kiezen van de apparatuur die je gaat gebruiken, kun je bewust kiezen voor energiezuinige apparaten. Gebruik voor je verlichting LED lampen, deze zijn zuiniger en minder belastend voor de aggregaat.

Laat je klanten in actie komen

Er is misschien niet altijd genoeg zon of wind om groene stroom op te wekken, maar het publiek brengt altijd genoeg energie met zich mee. Acai Events speelt daar al goed op in met hun Fietstamientjes. Ze hebben een speciale blenderbike bij hun foodtruck staan. Tijdens het fietsen wek je energie op die de blender laat draaien. Hoe harder je trapt, hoe sneller hij klaar is.

8. De brandstof van jouw foodtruck

Je las het eerder in dit artikel al; frituurvet kan omgezet worden naar biobrandstof. Dat is toch mooi, dat je je eigen afval gebruikt om je foodtruck te verplaatsen. Moet je natuurlijk wel een truck hebben die geschikt is om op biobrandstof te rijden.

Of biobrandstof ook echt heel duurzaam is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het wordt namelijk niet alleen van frituurvet en andere plantaardige afvalresten gemaakt. Ze kweken ook gewassen speciaal voor de productie van biobrandstof. Dit is dan weer schadelijk voor het klimaat en veroorzaakt ontbossing.

Een elektrische foodtruck dan maar? Geen uitstoot van vervuilende en schadelijke stoffen en je weet zeker dat je in de toekomst ook in zero-emissie stedelijk gebied kunt staan. In 2019 is de eerste 100% elektrische foodtruck op de markt verschenen. In opdracht van Ma Guise Catering hebben studenten van de opleiding Automotive een klassieke Citroën HY omgebouwd tot de volledig elektrische foodtruck Watt.

Als je op en top energiezuinig wilt doen, dan kun je natuurlijk een alternatief zoals een bakfiets nemen om je producten uit te verkopen. Niet zo zuinig voor je eigen energie, maar wel goed voor de conditie!

9. Bied een werkplek aan mensen die geen werk kunnen vinden

Bij duurzaam ondernemen wordt ook wel gesproken over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Je neemt als ondernemer verantwoordelijkheid voor verschillende maatschappelijke kwesties zoals arbeidsomstandigheden en de klimaatverandering.

Aan het begin van dit artikel staat wat er onder duurzaam ondernemen wordt verstaan. Een onderdeel daarvan is het verbeteren van het welzijn van mens en dier. De dieren kwamen al aan bod in het eerste punt. Laten we nu afsluiten met het welzijn van de mens in ons laatste punt. Alle genoemde punten hebben uiteindelijk impact op het welzijn van de mens, maar je kunt er nog extra aan bijdragen door bijvoorbeeld een werkplek te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een baan zorgt niet alleen voor inkomen, het zorgt ook voor sociale contacten, zelfontplooiing, structuur en een gevoel van eigenwaarde. Helaas zijn er veel mensen die - tijdelijk - geen passend werk kunnen vinden. Dit betekent niet dat zij ongeschikt zijn om te werken. Wie weet vind jij een fantastische medewerker via een uitzendbureau of instantie als Particibaan.

Alle beetjes helpen

Kijkend naar dit rijtje punten kunnen we stellen dat er altijd wel iets is wat je toe kunt passen. Niet alles hoeft meteen radicaal anders - mag wel natuurlijk -. Begin met de tips die voor jou makkelijk toe te passen zijn. Alle beetjes helpen! Samen gaan we voor een duurzame wereld.

Onze website plaatst enkele noodzakelijke cookies om deze site gebruiksvriendelijke te maken en het gebruik ervan door bezoekers te begrijpen.