Biologisch eten
Laten we beginnen met de uitleg over biologisch voedsel. Je hebt namelijk biologisch gekweekte groenten en fruit, maar je hebt ook biologische zuivel en biologisch vlees. Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan strenge wettelijke voorschriften voldoet. De overheid bepaalt deze regels en de onafhankelijke instantie SKAL controleert de naleving ervan.
Waar het op neerkomt is dat biologische producten verbouwd worden zonder gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Je wilt dus eigenlijk een ecosysteem creëren waarin je streeft naar zelfregulering van de organismen. Oftewel, de boer laat de natuur zijn werk doen. Dus geen kunstmest om de gewassen sneller te laten groeien en geen toevoeging van chemische kleur-, geur- of smaakstoffen om producten beter of mooier te maken. De dieren waarvan het vlees gebruikt wordt, krijgen biologisch voer - waarvan een bepaald percentage van de eigen boer of uit de regio moet komen - en zo min mogelijk antibiotica. Ook is het belangrijk dat de dieren binnen veel ruimte krijgen en buiten vrij kunnen rondlopen. Dit zijn een aantal van de richtlijnen waar aan moet worden voldoen, maar er zijn er nog veel meer.
Biologische producten herken je aan het Europees Biologisch keurmerk. Met dit logo op de verpakking, ben je er zeker van dat het product voldoet aan alle strenge wettelijke eisen die gelden voor biologische producten.