Japans, toch?
De sushi zoals we het nu kennen komt inderdaad uit Japan, maar de oorsprong van de sushi komt uit Zuidoost-Azië. Ongeveer tweeduizend jaar geleden gebruikten ze langs de Mekong rivier rijst als conserveringsmiddel voor gezouten vis. De vis werd in gekookte rijst gelegd en dat ging fermenteren. De gefermenteerde rijst werd uiteindelijk weggegooid en alleen de vis werd gegeten. Een goede manier om vis langer houdbaar te maken en dat vonden ze uiteindelijk ook in China en Japan waar de methode ook bekend werd. In de eeuwen die volgden, veranderde deze methode van vis eten mee met de Japanse keuken.
Vanaf ongeveer de 16e eeuw werd rijst ook echt een onderdeel van de sushi en werd het ook opgegeten in plaats van weggegooid. De gefermenteerde rijst had een beetje een zurige smaak. Door toevoeging van rijstazijn werd dezelfde zurige smaak verkregen en was fermenteren niet meer nodig. Fijn, want door het gebruik van de wijnazijn verdween ook de stinkende geur die de vis met gefermenteerde rijst met zich meebracht.
Begin 19e eeuw - Tokyo. Mensen konden zich meer veroorloven en verse zoetwatervis en zeevruchten werden populair. Er werd volop geëxperimenteerd met sushi en verschillende vissoorten en groenten. Dit leidde tot de opening van verschillende sushirestaurants in Tokyo. Helaas werd deze stad in 1923 verwoest door een aardbeving en de restauranteigenaren zochten hun heil in andere steden. Zo verspreidde het sushi concept zich door het hele land en later ook over de rest van de wereld. Dat gebeurde doordat Japanse immigranten restaurants openden in de Verenigde Staten. En tja, als je het in Amerika maakt, dan volgt ook de rest van de wereld.